stuitende zakkenvullerij corporatietop steeds beter gedocumenteerd

Het Financieele Dagblad en De Stentor openen vanmorgen (‘Corporaties belonen te ruim’, FD, 6sep2012, PJ) met de uitkomsten van een onderzoek dat zij samen met adviesbureau roAg uitvoerden naar de bezoldiging van corporatiedirecteuren, leden van raden van commissarissen en de wijze waarop corporaties verantwoording afleggen over de honorering van hun top. Dat is verplicht, maar een groot deel van de corporaties lapt deze verplichting aan de laars. Het illustreert dat het toezicht van de rijksoverheid op deze sector nog steeds ver onder de maat is.

Het onderzoek onderstreept ook de conclusie die ik al drie jaar geleden tijdens een debat met minister Van der Laan trok: ook bij kleine en middelgrote corporaties zitten veel bestuurders die in de luwte krankzinnige bedragen opstrijken voor hun relatief eenvoudige taak. De kampioen-grootverdiener over 2011 uit het onderzoek van FD-Stentor-roAg was C.M.Reinhoudt van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen met een totale bezoldiging van €446.965. Woongoed ZV is met 6.583 woningen een hele modale corporatie in een gebied waar relatief weinig aan de hand is.

Een andere grootverdiener bij een middelgrote corporatie is Thom Aussems (Trudo/Eindhoven, 6218 woningen). Hij kreeg vorig jaar een bezoldiging van €€‰368.857. (update 15-9: Aussems ontkent in reactie dat dit klopt, maar de goede lezer kan natellen dat de optelsom over 2011 wel degelijk sluit.)

In de Kamer heb ik menigmaal het dubieuze beleid van Trudo aan de kaak gesteld in debatten en via schriftelijke vragen, onder meer over commerciële ontwikkelingen op het voormalige Philipscomplex Strijp-S.

Samen met Sadet Karabulut heb ik inmiddels schriftelijke vragen ingediend bij minister Spies. Wij willen dat ook voor bestaande overeenkomsten een eind gemaakt wordt aan deze zelfverrijking. Ook moeten er sancties genomen worden tegen corporaties die de publicatieplicht ontduiken. Tenslotte willen we dat een oud SP-voorstel uit 2009 alsnog wordt uitgevoerd: bij nieuwe benoemingen van directeuren en leden van raden commissarissen moeten alle gegevens over bezoldiging in (neven)functies direct online gemeld worden via de internetsite van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting.

Het onderzoek is een bevestiging van nóg een conclusie die de SP al héél lang geleden trok: hoe groter de woningcorporatie, des te hoger de algemene bedrijfslasten (overhead). Uit de eigen bedrijfstakinformatie van de sector blijkt trouwens dat ook de prestaties van grotere corporaties slechter zijn dan van de kleinere. De schaalvergroting heeft de maatschappelijke controle op de mastodonten moeilijker gemaakt, daar plukken we nu de wrange vruchten van. Met dank aan VVD, CDA, PvdA en D66, die de afgelopen 20 jaar verantwoordelijk waren voor dit beleid!

Lees hier onze schriftelijke vragen: VH 20120906 SV corporaties uitgelicht

Zie verder: dossier beloning corporatietop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: