Eigen Haard boort nieuwe doelgroep aan

Afgelopen zaterdag deed ik samen met de SP-afdeling Amstelveen huis-aan-huis onderzoek bij een complex woningen van de Amsterdamse corporatie Eigen Haard in de Amstelveense operabuurt. Eigen Haard is daar bezig een nieuwe doelgroep aan te boren.


SP-stand voor een van de leegstaande voormalige huurwoningen in de Lohengrinstraat, die kort voor de actie verkocht is.

De eengezinswoningen aan de Lohengrinstraat e/o zien er perfect uit: keurig gerenoveerd, ook de woonomgeving is schoon, groen en rustig. Omdat in de regio Amsterdam eengezinswoningen in de sociale sector schaars zijn moet er een enorme belangstelling zijn voor deze woningen bij de doelgroep: woningzoekenden met een laag inkomen. Toch stonden afgelopen maanden 14 woningen leeg. Waarom?

Eigen Haard wil een nieuwe doelgroep aanboren voor het complex: huurders in de vrije sector en kopers. De zittende huurders betaalden voor renovatie een huur rond €500/maand. Na renovatie is die verhoogd naar €670, net onder de liberalisatiegrens. Leegkomende woningen worden via makelaars te koop of te huur aangeboden, voor huren tot €1.400 per maand. Leuk voor de expats die er nu in wonen, maar waren corporaties niet opgericht om mensen met lage inkomens aan een huis te helpen?

Hoe ziet het aanbod van de Amsterdamse corporaties er vandaag, 6 september 2012, uit? Via Woningnet worden in de regio (die loopt van Marken tot Nieuw-Vennep) de volgende woningen aangeboden: 157 sociale huur, 130 vrije sector, 177 koop. 73 woningen in de sociale huur zijn eengezinswoningen. Dat aanbod is inclusief piepkleine bejaardenwoningen met een vloeroppervlak kleiner dan 60 m2. Stel dat een gezin met twee kinderen een eengezinswoning van minstens 60m2 zoekt in Amsterdam of aangrenzende gemeenten: wat is dan het aanbod in de sociale huur? Zegge en schrijven 7 woningen in Amsterdam, 3 in Amstelveen, 2 in Diemen, 2 in Zaandam en 2 in Zaandijk. 16 geschikte woningen in een stadsregio met meer dan een miljoen inwoners. En de Amsterdamse corporaties laten duizenden woningen leeg staan om ze te verkopen of aan hoge inkomens te verhuren. Wie gaat hier behalve de SP iets aan doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: