Wordt internet in de trein een cashcow?

Eind 2009 besloot NS -onder stevige druk van de Tweede Kamer (m.n. Diederik samsom)- om gratis mobiel internet uit te rollen in zijn treinen, in combinatie met een reizigersinformatiesysteem dat meelift op dezelfde techniek. Verkeersminister Eurlings trok het staatsbedrijf met een subsidie van €15 miljoen over de streep. Maar wat gebeurt er na 1 januari 2013?


Het groeiende aantal monitoren in NS treinstellen moet online informatie bieden over aankomsttijden, overstapmogelijkheden en vertragingen, maar toont het grootste deel van de tijd een foto van een voorsnellend treinstel door een sappig weidelandschap

Per 1 januari a.s. loopt de proefperiode van drie jaar af. Naar ik vernomen heb wil het nog niet erg vlotten met de onderhandelingen met potentiële providers na deze datum. De tekst op de eigen site van NS laat ruimte om vanaf 2013 Wifi diensten alleen tegen betaling te gaan aanbieden.

Dat zou buitengewoon dom en onwenselijk zijn. Draadloos internet is een voorziening die de keuzereiziger over de streep kan trekken om de trein te pakken in plaats van de auto. Dat levert de NS extra geld op. Verder is het leeuwendeel van de kosten voor Wifi sowieso nodig vanwege het draadloze reizigersinformatiesysteem in de trein. Het gaat dan niet aan om de treinreiziger ook nog eens een poot uit te rukken!

Treinenweb.nl heeft een uitvoerig artikel over de invoering van internet in de trein.

lees hier mijn schriftelijke vragen: VW 20120723 SV Wifi NS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: