Citaat van de dag

“Het nadeel van een dikke flexibele schil is de teloorgang van de bedrijfscultuur. De doelmatigheid in het werk door verkregen ervaring wordt minder. De binding van werknemers aan het bedrijf wordt geringer. De formele vakopleiding en het leren in de praktijk komen in gevaar. Kortom, het is niet allemaal voordeel bij het outsourcen.”

Adri Buur, oud-directeur Economische Instituut voor de Bouwnijverheid in een opinieartikel ‘Uitbesteden niet altijd voordelig voor de sector’ in Cobouw van 19 juli 2012.

De kritiek van Buur sluit aan op het Zwartboek ZZP-ers van de Aannemers Federatie Nederland, dat ik onlangs in ontvangst nam. De AFNL constateert dat het vakmanschap in de bouw achteruit holt door de massale inzet van (onvrijwillige) ZZP-ers in de bouw, die ook niet bijdragen aan het collectieve opleidingsfonds (O&O fonds), geen pensioenvoorziening hebben, niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid. En opvallend vaak werkzaam zijn via bemiddelingsbureau’s die me sterk doen denken aan de koppelbazen van 40 jaar terug. Het aantal CAO-ers in de bouw is binnen tien jaar tijd gehalveerd. Deels door de crisis op de bouwmarkt, maar in veel grotere mate door de massale inzet van (schijn-) ZZP-ers, de nieuwe slaven van de bouw.

Het is te prijzen dat Adri Buur de vinger op de zere plek ligt. Nu moet de wetgever nog een einde maken aan deze wanpraktijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: