Atsma: VW retrocamper “met luchtje” kan niet geweigerd worden

De sluikimport van VW retrocampers uit Brazilië, die niet voldoen aan de Europese emissie-eisen, valt niet tegen te houden als de Engelse overheid aan die constructie meewerkt. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Atsma, die vorige week binnenkwamen.


O, wat is hij toch schitterend nostalgisch. Maar heeft toch een kwalijk luchtje om zich hangen.

Ik stelde Atsma schriftelijke vragen naar aanleiding van een advertentie in het Nijmeegse huis-aan-huisblad De Brug, waarin nieuwe retrocampers werden aangeboden, die via Engeland als tweedehands werden geimporteerd, om de Euro-5 eisen te ontduiken.

De antwoorden van de staatssecretaris hebben een hoog schoonpraterij gehalte. Zo stelt de staatssecretaris letterlijk: “De geïmporteerde Transporter T2 is volgens mijn informatie voorzien van een Euro 4 gecertificeerde benzinemotor. De praktijkemissies daarvan van NOx en van
fijn stof zijn vergelijkbaar met of beter dan die van een Euro 5 dieselmotor.” Beste Joop: iedere auto met een Euro-4 benzinemotor heeft lagere NOx- en fijnstofemissies dan een auto met een Euro-5 dieselmotor. Maar tóch hebben we in Europa afgesproken dat benzinemotoren moeten voldoen aan de strengere Euro-5 norm, omdat die techniek haalbaar & betaalbaar is. Het zou wel fijn zijn als een staatssecretaris milieu de eigen milieunormen enigszins serieus neemt. Of is dat teveel gevraagd?

Het lijkt me logisch dat Atsma bij de eerstkomende EU-milieuraad deze sluikroute voor import van auto’s die niet aan de milieu- of veiligheidseisen voldoen ter discussie stelt. Anders kunnen we die normen net zo goed afschaffen.

Lees hier de antwoorden van Atsma: MIL 20120109 ANTW emissienorm VW retrocamper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: