slimme zonweringen kunnen energiegebruik gebouwen tot 25% verminderen

Ik had woensdag de eer om het eerste exemplaar van het rapport ‘Energiegebruik, comfort en zonwering’ in ontvangst te mogen nemen. TNO heeft in opdracht van RoMaZo uitgezocht dat slim (automatisch) geregelde zonwering tot 25% besparing kan opleveren in het gebouwgebonden energieverbruik van scholen. Voor kantoren en appartementen is de besparing resp.23% en 14%.


niet overdrijven jongens (met dank aan Fixet)

Naarmate gebouwen beter geisoleerd worden zal het binnenklimaat in de zomerperiode een groter aandachtspunt worden. Door dubbelglas wordt het broeikaseffect versterkt: de zon komt binnen als zichtbaar licht, de ramen laten dit door. Vervolgens worden de lichtstralen geabsorbeerd door vloeren, wanden en inrichting. Die stralen op hun beurt infrarood licht uit, maar dat wordt tegengehouden door de ramen. Op een zonnige dag in de winter kan de ingestraalde zonneenergie per m2 raam op het zuiden 700W bedragen. ’s zomers ligt de piek op 550W (omdat de zon om 12u s middags hoger staat), maar is het aantal uren zonbelasting per dag een stuk hoger. Dan kan de temperatuur zonder zonwering of koeling oplopen tot meer dan 30 graden. Je kan al die warmte natuurlijk wegkoelen met een airco, als geld geen rol speelt en het milieu je een zorg is. Leo Bakker (TNO) rekende wel voor dat een pak-mee-airco van de Mediamarkt met een aanschafprijs van €159 per jaar al snel €200 aan elektriciteit kost: meer dan de aanschafprijs. Het is maar dat je het weet.

In de meeste kantoorgebouwen is een combinatie van reflecterend glas, handbediende buitenscreens en koeling aanwezig. Daarmee kan je een redelijk comfort realiseren, ten koste van een stevig energiegebruik. Reflecterend glas houdt immers ook ’s winters de gratis zonneenergie voor 50% buiten, energie die op dat moment de gasrekening zou kunnen verlagen. Ook zorgt reflecterend glas voor een hoger energieverbruik voor kunstverlichting, omdat ook op donkere dagen in de winter een flink deel van het zichtbaar licht wordt weggefilterd.

Handmatig bediende zonwering heeft als nadeel dat hij meestal wordt neergelaten als de zon hinderlijk schijnt (dat is ’s zomers te laat uit het oogpunt van vermijden opwarming) en vervolgens naar beneden blijft als het niet meer nodig is, waardoor extra kunstlicht wordt ingeschakeld. Met een automatische bediening door middel van een lichtsterktemeter per gevel kunnen beide problemen in één klap worden opgelost. De automatische bediening heeft nog een meerwaarde: er komen steeds meer zonweringen op de markt die ’s nachts ook gebruikt kunnen worden als extra isolatielaag, wat nog eens een paar procent energiebesparing extra oplevert.

Voor de gebruiker en het milieu is de behaalde energiewinst een pluspunt, voor de meeste mensen zal het gebruikscomfort nog belangrijker zijn. Zo is het binnenklimaat van veel scholen berucht slecht, dat komt de leerprestaties en de arbeidsomstandigheden van het onderwijzend personeel niet ten goede. Ook voor het comfort betekenen de automatisch bediende zonweringen een grote verbetering.

De grootste vraag die na de presentatie open bleef staan was: wat is de terugverdientijd? Mijn vermoeden is dat die voor veel situaties heel kort -dus aantrekkelijk- kan zijn. Ik heb naar aanleiding van het TNO-rapport schriftelijke vragen gesteld aan minister Spies (BZK) en Verhagen (ELI). Slimme zonwering zou zo snel mogelijk gewaardeerd moeten worden in de energieprestatienorm, ook zou doorontwikkeling van het concept (integratie met gebouwbeheersystemen, ventilatie, verlichting, gevelsystemen) bevorderd moeten worden via het innovatiebeleid .

Lees hier mijn schriftelijke vragen: BT 20120120 SV zonwering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: