Aanscherping eis woningisolatie nieuwbouw

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken, opvolger van Piet Hein Donner als verantwoordelijke voor bouwen & wonen, gaat proberen om de eis voor woningisolatie bij nieuwbouw per 1 januari 2013 naar Rc=5 te brengen. Zij klinkt daarmee een stuk positiever dan haar voorganger.


Liesbeth Spies is niet bang om met de poten in de modder te staan

In december nam de Kamer met ruime meerderheid mijn motie aan die vraagt om een aanscherping van de woningisolatie (voor dak, gevel en vloer) tot Rc=5. Donner liet echter vlak voor zijn vertrek weten dat hij de motie ‘nu niet’ zou uitvoeren. Wanneer dan wel bleef ook zeer mistig. Daarop vroeg ik een debat aan, dat afgelopen woensdag gehouden werd.

Mijn argumenten voor een strengere eis voor woningschilisolatie, aanvullend aan de algemene EPC-eis voor energiezuinigheid, zijn de volgende:
– het woningcasco gaat heel lang mee: minstens 75 jaar; het achteraf verhogen van de isolatie is veel duurder dan bij de nieuwbouw, afhankelijk van het bouwdeel en de constructiemethode 5 tot 12 keer;
– de EPC eis kan je realiseren met isolatie- of installatiemaatregelen; projectontwikkelaars hebben een voorkeur voor installatiemaatregelen, die hebben de laagste bouwkosten; de gebruikers hebben juist belang bij de laagste levensduurkosten; woningen met een gelijke EPC en een hoog isolatieniveau hebben een lagere energierekening dan woningen waar vooral installatiemaatregelen getroffen zijn;
– de reden daarvoor is dat het gat tussen theoretisch en werkelijk verbruik bij installatiemaatregelen groter is dan bij isolatiemaatregelen; installaties zijn gevoeliger voor ontwerpfouten, inregeling (gebeurt niet) en optimale bediening (idem).

Spies liet weten dat ze zeer gemotiveerd is om de energiezuinigheid van gebouwen te verbeteren. Een kleine slag om de arm hield ze wel: er loopt nog een kostentoets die rond 1 april wordt afgerond. Maar ze garandeerde dat deze toets volledig rekening zal houden met de lange termijn effecten van isolatie.
Ook zegde Spies op mijn suggestie toe dat ze -ter compensatie van het jaar uitstel voor de aanscherping van de isolatienorm- gaat bekijken of óók de isolatieeisen voor ramen en deuren tegelijk met de Rc-waarde kunnen worden aangescherpt.

Tenslotte nam de minister ook mijn voorstel over om een meldpunt (met bijbehorende ‘EHBO-post’) in te stellen voor onvolkomenheden en fouten in het Bouwbesluit 2012. Ik vermoed dat dit meldpunt al snel voldoende materiaal heeft voor een nieuw reparatiebesluit. De tijd zal het leren.

De eerste kennismaking met Liesbeth Spies als minister is goed bevallen. Als oud-woordvoerder energie en milieu van het CDA is zij doordrongen van het nut van verduurzaming. Dat biedt mogelijkheden voor samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: