Atsma: import Italiaans afval “logisch”

Staatssecretaris Joop Atsma vindt de import van italiaans afval voor de Nederlandse verbrandingsovens logisch. Het is de logica van de vrije markt, niet de logica van een staatssecretaris die de duurzaamheid moet bevorderen.


de huisvuilberg van Napels steekt de Vesuvius naar de kroon

Ik voelde Atsma aan de tand bij het mondeling vragenuur. Tijdens het kerstreces gaf hij een importvergunning af voor 200.000 ton Italiaans huisvuil. Deze week komt het eerste schip in Nederland aan. De Nederlandse vuilverbrandingsinstallaties hebben inmiddels een overcapaciteit van 16% (zie de antwoorden op mijn eerdere schriftelijke vragen). De overcapaciteit zal nog groeien als er serieus werk gemaakt wordt van afvalpreventie (slimmere, kleinere verpakkingen) en het hergebruik van reststoffen (bv.plastic) als nieuwe grondstof.

De voorganger van Atsma, minister Cramer, is de afgelopen jaren bij herhaling gewaarschuwd voor de dreigende overcapaciteit. Toch gaf ze nog een vergunning af voor een nieuwe installatie OMRIN bij Harlingen. Het gevolg is dat de -grotendeels geprivatiseerde- afvalverbranders heel Europa afschooien op zoek naar alles wat verbrandingswaarde heeft. Met duurzaamheid heeft het allemaal bar weinig te maken. Ook staan de verbrandingstarieven door de overcapaciteit onder druk, waardoor het voor ontdoeners voordeliger wordt om plastic afval toch maar te verbranden, in plaats van het te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Ik heb Atsma voorgesteld om de overcapaciteit terug te brengen door de oudste, meest vervuilende verbrandingsovens te sluiten. Helaas: “Daar ga ik niet over”. Maar hij geeft wel een EVOA-beschikking af die de import van Italiaans (en Engels en Duits) afval mogelijk maakt. Zo wordt overcapaciteit zelfs beloond en wordt het probleem alleen maar groter.

Lees hier het verslag van het mondeling vragenuur: MIL 20120117 VER MV Italiaans afval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: