Atsma geeft toe: giga-overcapaciteit in afvalverbrandingssector

Het werd altijd ontkend, maar uit antwoorden van staatssecretaris milieu Joop Atsma op mijn schriftelijke vragen blijkt dat er inderdaad een grote overcapaciteit is aan afvalverbrandingsinstallaties in Nederland. Dat is slecht voor het milieu en slecht voor de belastingbetaler.


ondanks de overcapaciteit worden er nog steeds nieuwe afvalverbranders gebouwd; onlangs werd voor de eerste keer het vuur aangestoken bij de OMRIN in Harlingen

Atsma meldt naar aanleiding van mijn vragen over het afsluiten van een groot verbrandingscontract door Van Gansewinkel voor Italiaans afval dat er in de eerste 8 maanden van 2011 voor 1,3 miljoen ton contracten zijn afgesloten voor de verbranding van buitenlands afval in Nederland. Dat is 80 kilo per Nederlander en ongeveer 18% van de Nederlandse verbrandingscapaciteit.

Het directe effect is dat de uitstoot van de afvalverbrandingsinstallaties veel groter is dan nodig. De indirecte effecten zijn: duurzamer hergebruik van reststromen wordt door de lage verbrandingstarieven ontmoedigd en de Nederlandse belastingbetaler sponsort de oplossing van Italiaanse en Engelse milieuproblemen. Al die installaties zijn namelijk gebouwd met fiscale en andere subsidies van de Nederlandse staat. Ook betalen de buitenlandse aanbieders vrijwel zeker minder dan de Nederlandse gemeenten, omdat de contracten op de marginale kosten worden gebaseerd.

Wat mij betreft is het hoog tijd dat het nabijheidsbeginsel voor afvalverwerking, nota bene een leidend beginsel in de Wet milieubeheer, serieus genomen wordt. Bij de behandeling van de begroting 2011 Infrastructuur en Milieu in december 2010 is een motie Jansen-Samsom aangenomen die de staatssecretaris vroeg om dit beginsel voor Prinsjesdag 2011 uit te werken. Atsma heeft nog een week.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: IM 201109011 ANTW AVR Italiaans afval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: