Gebruik biomassa en biobrandstof wordt -een beetje- duurzamer

Het duurt lang. Tergend lang. Maar langzamerhand worden de duurzaamheidseisen voor biomassa en biobrandstof aangescherpt. Vandaag was het slotdebat over een wetsvoorstel waarbij drie Europese Richtlijnen worden omgezet naar Nederlands recht.


biomassa en biobrandstof zijn in principe hernieuwbare grondstoffen, maar dan moet de productie ervan geen onherstelbare schade toebrengen aan tropische regenwouden, ten koste gaan van voedselproductie of gepaard gaan met sociale wantoestanden

De import van biomassa en biobrandstof uit ontwikkelingslanden gaat in veel gevallen ten koste van de productie van voedsel. Ook zorgt de expansie van plantages voor een voortdurende kap van tropisch regenwoud. Daarmee smelt de geclaimde milieuwinst weg als sneeuw voor de zon.

De kritiek op deze praktijken heeft ertoe geleid dat de EU inmiddels criteria heeft geformuleerd die paal en perk moeten stellen aan roofbouw en die een bodem moeten leggen in het CO2-rendement van de biobrandstof in het kader van de 10% bijmengverplichting per 2020. Dat is een stap in de goede richting. Helaas gelden de EU-criteria alleen nog voor vloeibare biomassa en biobrandstoffen, niet voor vaste biomassa. Dat vind ik een goede reden om voor de bijstook van vaste biomassa in kolencentrales alleen houtpellets afkomstig van het noordelijk halfrond te gebruiken.

Een ander zwak punt in het wetsvoorstel en de EU-richtlijnen is de gebrekkige controle, die uitsluitend gebaseerd is op een papieren verantwoording door de brandstofhandel. Ik heb daarom een voorstel ingediend om deze papieren controle aan te vullen met steekproefgewijze bemonstering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: