KLM let op de kleintjes

Met enkele collega-kamerleden was ik vanmiddag op bezoek bij KLM op Schiphol-Oost in het kader van de thema’s duurzaamheid en innovatie. In de luchtvaart betekent dat in de eerste plaats: op de kleintjes letten.


bij de onderhoudsdienst van de KLM werken 5.500 mensen. ook bij onderhoud wordt energiebesparing en zuinig materiaalgebruik steeds belangrijker

Globaal is iedere nieuwe generatie vliegtuigen -die zo’n 25 jaar meegaat- 20% zuiniger per passagierskilometer dan de vorige. Dat scheelt een sloot kerosine, maar het nadeel is dat zo’n verbetering maar eens in de 25 jaar mogelijk is.
Voor de bestaande vloot kijkt KLM daarom ook naar het bijmengen van biobrandstoffen als mogelijkheid om tot CO2-reductie te komen. Anderhalf jaar geleden is er een proef gedaan. Die viel positief uit en over een half jaar is de nieuwe brandstofmix gecertificeerd. Dat wil niet zeggen dat vanaf dat moment alle toestellen op biofuels gaan vliegen, want die zijn op dit moment nog vier keer zo duur als kerosine. KLM verwacht echter dat de komende jaren als de tweede generatie biobrandstoffen in grotere volumes beschikbaar komt het vliegen op geblende brandstoffen regel wordt.
De belangrijkste duurzaamheidsstrategie op dit moment is: brandstof besparen door processen te optimaliseren en gewicht in de toestellen te besparen. Een voorbeeld van een procesoptimalisatie is de ‘single European sky’: één luchtruim waarbij de verkeersleidingcentra vanuit één organisatie aangestuurd worden. Naar schatting kan dat 12% brandstof besparen, naast reistijd en verbetering van de overstapmogelijkheden.
Tijdens onze rondleiding bij de onderhoudsdienst kregen we een scala aan voorbeelden van kleine verbeteringen, die bij 30 miljoen passagiers/jaar voor een flinke energiebesparing en kostenreductie zorgen. Samen met Desso heeft KLM een nieuw tapijt ontwikkeld voor in de toestellen, dat een halve kilo per vierkante meter lichter is dan het bestaande. Er is een lichtere en gladdere coating ontwikkeld op de vliegtuighuid: scheelt gewicht en wrijving. Motoren worden sinds kort bij een A-check (kleine onderhoudsbeurt), met warm water gereinigd. Dat scheelt 1% brandstof. Ook ontwikkelde KLM een zuiniger systeem voor de-icing van vliegtuigen, waarmee 50% bespaard wordt op de gebruikte vloeistoffen. In samenwerking met Philips loopt er op dit moment een project voor verbetering van de verlichtingsefficiency bij de onderhoudsdienst, die het elektriciteitsverbruik halveert. De retrofit-tips op de vleugels van oudere toestellen schelen 2,9% brandstof.
De optelsom van al die kleine maatregelen zorgt ervoor dat KLM concurrerend blijft en de emissies per passagierskilometer verlaagd worden. Nu nog wat minder méér vliegen, dan zouden dat soort verbeteringen echt zoden aan de dijk zetten voor het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: