SWZ maakt woningbezit asbestvrij

Woningcorporatie SWZ uit Zwolle gaat alle 5.850 woningen uit zijn bezit waarin asbest aanwezig is de komende 12 jaar preventief saneren. De totale kosten van het project bedragen €8 miljoen. Doet goed voorbeeld goed volgen?

Ik vind het besluit van SWZ zeer te prijzen. Allereerst vanwege de zorg voor de gezondheid van zijn huurders die hieruit blijkt. Jaarlijks overlijden meer dan 1.000 Nederlanders aan de gevolgen van asbestkanker. Dat zijn meer doden dan ten gevolge van verkeersongevallen.

Veel gebouweigenaren redeneren: als asbest hechtgebonden is of weggewerkt achter betimmering kan je het rustig laten zitten. Dat is kortzichtig, omdat vervolgens met grote regelmaat bij doe-het-zelf-werkzaamheden door de huurder en bij klein-onderhoud door de verhuurder geboord en gezaagd wordt in dat “ongevaarlijke asbest”. Waardoor vervolgens bewoners en onderhoudspersoneel worden blootgesteld aan grote risico’s.

Er is nog een reden waarom het besluit van SWZ verstandig is. Een preventieve saneringsactie is de goedkoopste manier om van de ellende af te komen. Daar zouden de eigenaren van al die schoolgebouwen (gebouwd voor 1994) die nog niet eens een asbestinventarisatie gemaakt hebben een voorbeeld aan moeten nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: