De Boer vs Jansen over huren voor middeninkomens

dubbelcolumn voor nvm.nl d.d. 17 januari 2011

Beste Paulus, Heb jij misschien dit artikel gelezen van Kees Noort van adviesbureau PRC? Noort stelt voor om de aanbodruimte in de vrije huursector tussen de € 650,- en € 800,- te vergroten door het overhevelen van sociale huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens van € 648,- naar de vrije sector. Dit als de woning vrijkomt wel te verstaan, en per jaar komen zo’n 125.000 woningen vrij bij corporaties. Op zich een prima oplossing voor dit segment in de woningmarkt waarin er sprake is van een tekort.

Dat wil niet zeggen dat we al die 125.000 woningen jaarlijks maar moeten overhevelen naar de vrije sector, maar dat we per plaats of regio kunnen bekijken hoeveel woningen in de sociale huursector er nu werkelijk nodig zijn onder de huurliberalisatiegrens van € 648,-. Dit en een beetje meer kun je aanhouden als ijzeren voorraad voor de sociale huursector. Het is natuurlijk van belang – en de VVD vindt dat ook van belang – om voldoende sociale huisvesting aan te houden voor mensen die het nodig hebben.

Je vangt hiermee vervolgens twee vliegen in één klap, want deze stap leidt tevens tot hogere huurinkomsten bij de corporaties die dit weer kunnen investeren in sociale woningbouw. Ik vind het op zich een interessante gedachte die wat mij betreft het onderzoeken waard is.

Corporaties krijgen (naar aanleiding van de recente Europese beschikking inzake staatssteun) een sociale poot en een commerciële poot. De laatste kan rekenen op een groeiende belangstelling van commerciële beleggers waaronder pensioenfondsen. Hiermee komt tevens de financiering van dit woningsegment niet in gevaar.

Paulus, ik ben niet zozeer benieuwd naar je reactie, want die laat zich raden van een volbloed SP’er, maar in ieder geval hebben we op dit blog deze discussie wellicht verder losgemaakt.

Groeten, Betty

Beste Betty, Je hebt goed ingeschat dat ik groot voorstander ben van het vergroten van het aanbod van huurwoningen tussen € 650,- en € 800,-. Met name in de noordvleugel van de Randstad (Kennemerland, regio’s Amsterdam, Utrecht, Gooi- en Eemland) is er zeker een behoorlijke vraag in die prijsklasse. Omdat de vrije markt zich klaarblijkelijk niet geroepen voelt om de middengroepen te bedienen – dat moet jou als liberaal toch aan het denken zetten – kunnen corporaties daar iets aan doen. Dat doen ze overigens nu ook al.

Iets heel anders is het om jaarlijks 125.000 bestaande sociale huurwoningen met een huur onder de € 650,- over te hevelen naar de vrije sector. Dat zou een ordinaire huurverhoging met € 150,- per maand zijn, zonder enige kwaliteitsverbetering. Ook komt er door deze maatregel geen woning extra bij.

Er is nog een extra reden om dit niet te doen: we moeten voldoende eengezinswoningen in de sociale huursector behouden voor gezinnen met kinderen. Juist in de noordvleugel van de Randstad is er al een tekort aan laagbouwwoningen met tuin. Gezinnen met kinderen komen dan drie-hoog-achter terecht. Dat is niet goed voor die kinderen en niet prettig voor de buren die daarnaast wonen.

Je laatste voorstel is: laat huurwoningen in het geliberaliseerde middensegment financieren door de pensioenfondsen. Dat zou kunnen, maar realiseer je wel dat de huur hierdoor met minstens € 250,- extra stijgt. Want als een corporatie normaal tegen 4,5% leent, wil een pensioenfonds toch zeker 1,5-2% extra. Ik weet niet of de huurders dan nog drie dik in de rij staan.

Groeten, Paulus

Lees ook de andere columns Jansen vs De Boer/De Boer vs Jansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: