Verlies niet gerealiseerde corporatieprojecten: €153 miljoen

De woningcorporaties hebben in 2009 ruim €153 miljoen verlies geleden op niet gerealiseerde projecten. Dat leid ik af uit de publicaties Corporatie in Perspectief analyse 2010 van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, met realisatiegegevens over 2009 [bron: par.3.3.6].

Op 2,3 miljoen huurwoningen komt dat neer op een verlies van €65 per huurder. Bij een gemiddelde huuropbrengst van €4930 in 2009 is dus ruim 1,3% besteed aan projectontwikkeling die tot niets geleid heeft. Ik vind dat veel, voldoende om daar komende jaren extra kritisch naar te kijken.

Natuurlijk was 2009 een bijzonder jaar, omdat toen de economische crisis piekte. Het is mogelijk dat sommige projecten in de nabije toekomst alsnog doorgaan. Maar het lijkt me helemaal geen onhaalbare doelstelling om het bedrag in drie jaar tijd te halveren. De algemene bedrijfskosten van woningcorporaties stegen de afgelopen jaren ook tot angstwekkende hoogte. Toen we daar in de Kamer kritische vragen over gingen stellen bleek het -na een ontkenningsfase- wel degelijk mogelijk om deze omlaag te brengen. Dat moet moet met de verliezen op niet gerealiseerde projecten ook kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: