Hart voor natuur

Morgen organiseert het samenwerkingsverband Hart voor Natuur in het hele land protestwandelingen tegen de 40% bezuiniging op natuur, die VVD, CDA en PVV willen doorvoeren. Maar vandaag gaf de Milieuwerkgroep Houten al het startschot voor de campagne, met een wandeling door Nieuw Wulven. Ik liep mee.

Het regeerakkoord legt onder meer aan Staatsbosbeheer de verplichting op om in vier jaar tijd voor 100 miljoen euro aan gronden buiten de ecologische hoofdstructuur te verkopen. Mocht je denken dat dit minder interessante terreinen zijn, dan vergis je je deerlijk. De grenzen tussen EHS-natuur en andere natuur zijn in veel gevallen zeer arbitrair getrokken, met als gevolg dat waardevolle terreinen geprivatiseerd worden en wellicht een andere -niet natuur- functie krijgen.

Nieuw Wulven in Houten is een voorbeeld van nieuwe natuur in de buurt van de VINEX-wijken, in dit geval de groeikern Houten. Daar wonen inmiddels 50.000 mensen. Staatsbosbeheer was verantwoordelijk voor de aankoop en inrichting van het gebied, waarvan de natuurwaarde direct na inrichting snel begint toe te nemen. De milieuwerkgroep Houten die de wandeling organiseerde inventariseert de soortengroei in het gebied. Sinds kort komen er ook ringslangen voor.

Helaas wordt Nieuw Wulven, nog voor het volgroeid is, alweer bedreigd. Niet alleen door de verkoop van deze grond, maar ook door de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Houten en de A12, die pal langs het natuurgebied dwars door een ecologische verbindingszone wordt aangelegd.

Op 1 januari verzamelden zich daarom -ondanks de waterige kou- ruim 50 natuurliefhebbers voor een rondwandeling in het gebied. Ik voorspel dat dit niet de laatste keer is dat de bewoners van Houten in actie komen voor hun groen.

Zie ook: verkoop gronden Staatsbosbeheer is landroof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: