minister VROM leent uit Waddenfonds om financieel gat reorganisatie te dichten

Het kabinet Rutte heeft groteske plannen voor bezuinigingen op het ambtenarenapparaat bij de Rijksoverheid. Die komen bovenop de lopende 10% afslank-operatie van Balkenende-IV. Hoe gaat het daarmee eigenlijk?

In de dying seconds voor de bordesscene stuurde demissionair minister Hirsch Ballin (BZK) nog een brief naar de Kamer over de reorganisatie bij het ministerie van VROM. De nood blijkt daar zo hoog gestegen dat het ministerie geld moet lenen uit het Waddenfonds, omdat de verkleining van de formatie niet op tijd gehaald wordt.

In 2007 heeft het ministerie van VROM in het kader van het Programma Vernieuwing Rijksdienst (“operatie kaasschaaf”) opdracht gekregen om de personeelsformatie terug te brengen met 913 fulltime formatieplaatsen (op een startaantal van 5822). Tot en met 2009 is het ministerie 252 fte gekrompen en dat moet voor eind 2010 doorgroeien naar 456 (50% van de totale taakstelling). Volgens Hirsch Ballin zal dat aantal door de slechte arbeidsmarkt ” … grotendeels, doch wellicht niet volledig, gehaald worden.”

Hoewel de brief een absolute topprestatie levert op het punt van verhullend taalgebruik lees je tussen de regels door de diepe frustraties bij het ministerie. Door eerdere reorganisaties heeft VROM een relatief oud en duur ambtenarenapparaat. Het natuurlijk verloop is daardoor gering. “Dit heeft als gevolg dat VROM met een incidenteel budgettair tekort wordt geconfronteerd.”

En dan komt de uitsmijter: “Hoewel VROM voorheen dergelijke tekorten wel eens uit programmamiddelen heeft gedekt, zijn er nu, naar de toekomst toe, stevige maatregelen genomen, zodat de realisatie in z’n geheel uit de personele middelen gefinancierd kan worden. Echter, deze maatregelen werpen niet meteen hun vruchten af. Dat kost tijd. Daarom is ter overbrugging besloten tot het tijdelijk lenen uit programmamiddelen, dat wil zeggen, een lening uit de storting in het Waddenfonds.” (arcering PJ)

Je vraagt je af wat er gaat gebeuren als de 15% procent bezuiniging op de formatie door Jan-Peter gevolgd wordt door een nog veel grotere bezuiniging door Mark, Maxime en Geert. Waarschijnlijk moet de minister van Infrastructuur & Milieu straks zelf de telefoon gaan opnemen. Of zou ze gaan voorstellen om haar “tijdelijke” probleem op te lossen via een derde hypotheek op Huis ten Bosch? Het PVC-kabinet: na ons de zondvloed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: