De Boer vs Jansen: kraken

Vandaag start de internetsite van de Nederlandse Vereniging van Makelaars met een dubbel-column over de woningmarkt, waarbij ik wekelijks in de clinch ga met mijn VVD-collega Betty de Boer. De ene week deelt Betty uit en reageer ik, de andere week zijn de rollen omgekeerd.

dubbelcolumn nvm.nl, 14 oktober

Beste Paulus,

Op vrijdag 1 oktober 2010 is kraken in Nederland eindelijk bij wet verboden. Het kraakverbod is een initiatief van de VVD, CDA en de ChristenUnie. Opmerkelijk dat onroerend goed deze bescherming tot op heden nog niet kende. Immers, op het stelen van fietsen, auto’s, kleding, portemonnees staat straf. Maar een leegstaand pand kan, als het aan jouw SP ligt, zonder toestemming van de eigenaar straffeloos worden betreden en gebruikt door krakers.

De eigenaar moet vervolgens in actie komen om zijn pand weer terug in bezit te krijgen. Vervolgens krijgen krakers gedurende die tijd het voordeel van de twijfel en mogen in het pand blijven zitten. Als een eigenaar het pand dan terug heeft, moet deze nog maar afwachten wat hier nog van over is.

Een aantal linkse gemeenten, waaronder Nijmegen en het door de SP bestuurde Groningen, hebben bij monde van hun gemeentebesturen expliciet te kennen gegeven deze zogenoemde ‘rechtse wet’ niet uit te willen voeren. Dat de lokale driehoek bestaande uit politie, openbaar ministerie en de burgemeester prioriteiten stelt in het lokale veiligheidsbeleid wordt door deze gemeentebesturen gemakshalve aan voorbij gegaan.

We belanden echter in een rechtstatelijk vacuüm als gemeenten op voorhand aangeven een democratisch aangenomen wet niet uit te zullen voeren. Als gemeenten selectief gaan winkelen in de wetswinkel die Den Haag heet, worden de fundamenten van onze rechtsstaat aangetast. Dit nodigt bovendien uit tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hoe ziet de SP dit Paulus? Wat vindt de SP ervan dat gemeenten denken zelf te kunnen kiezen welke wetten ze handhaven?

Een ander belangrijk onderdeel van deze wet, misschien wel het allerbelangrijkste, is dat leegstand actiever kan worden tegengegaan. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om eigenaren te laten melden bij de gemeente dat er sprake is van leegstand. Vervolgens kunnen gemeenten een beroep doen op eigenaren om medewerking te verlenen aan een tijdelijke invulling van deze panden. De wet biedt dan ook kansen in plaats van bedreigingen. Ook voor krakers!

Betty

Beste Betty,

Volgens de meest recente cijfers zijn er in Nederland ongeveer 350 gebouwen gekraakt, terwijl er zo’n veertien miljoen vierkante meter kantoren, woningen, bedrijfs- en winkelruimte leegstaat. 14.000.000 m2.

Dankzij de VVD wordt nu een handvol krakers wettelijk bedreigd met hel en verdoemenis, terwijl keiharde speculanten wegkomen met een staaltje symboolwetgeving. Gemeenten mogen een leegstandsverordening vaststellen, maar zijn daar niet toe verplicht.

Ze krijgen geen cent voor deze nieuwe taak. Ook kan de gemeenteraad de correcte uitvoering van de verordening niet controleren. Vijf voorstellen van de SP om ècht iets te doen aan de leegstand werden categorisch afgeschoten door PVC (PVV-VVD-CDA).

Vinden jullie een nummertje voor de bühne belangrijker dan het aanpakken van de echte problemen in ons land?

Groeten, Paulus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: