Jhim van Bemmel en Richard de Mos wijzen de wetenschap zijn plek

De kamerleden Jhim van Bemmel en Richard de Mos (PVV) beschikken over onvermoede kwaliteiten: ze weten het beter dan Harold Shapiro (emeritus-voorzitter universiteit Princeton) en Robbert Dijkgraaf (voorzitter Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen).

Richard de Mos

Mede op aandringen van de PVV heeft een commissie uit de Interacademy Council (IAC), met deze twee wetenschappers als voorzitter, onderzoek gedaan naar de wetenschappelijke kwaliteit van de procedures bij het IPCC. Dat is de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de periodieke rapportages over de stand van het wereldwijde klimaatonderzoek. Het IPCC doet overigens zelf geen onderzoek, maar inventariseert met behulp van wetenschappelijke werkgroepen wat er op honderden universiteiten en wetenschappelijke instituten gebeurt en binnen welke bandbreedte de conclusies zich bewegen. Volgens klimaatsceptici is er bij de inventarisatie niet alleen geselecteerd op basis van wetenschappelijke kwaliteit, maar ook op basis van de mate waarin een onderzoek aansloot bij de wenselijke conclusie: “er is een klimaatprobleem”. Het IPCC ontkende dat overigens.

Je zou dus verwachten dat de PVV blij was met een kritische review door wetenschappers van naam en faam, verenigd in de IAC en de conclusies van de onafhankelijke commissie over neemt. Nu het IAC gerapporteerd heeft blijkt dat toch anders te liggen. Shapiro c.s. concludeerden namelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt aan de procedures bij het IPCC, maar dat de hoofdconclusies van de laatste serie rapporten (4e assessment) per saldo goed onderbouwd zijn en overeind blijven.

Dat was voor De Mos en Van Bemmel reden om afstand te nemen van het IAC: klaarblijkelijk zijn nu ook Shapiro en Dijkgraaf besmet door het klimaatvirus, “… terwijl er toch vele wetenschappers zijn die het hier niet mee eens zijn.”

Van Bemmel dreef in het verleden een muziekwinkel.
De Mos gaf les op een Haagse basisschool. Het is goed dat er in Nederland nog mensen rondlopen met ambities op wetenschappelijk gebied. Degenen die in de race zijn voor de volgende Nobelprijs natuurkunde hebben er twee concurrenten bij.
Jhim van Bemmel

NB De interruptiedebatten met Richard de Mos bij het algemeen overleg Milieuraad (7 oktober) en met Jhim van Bemmel tijdens het plenaire debatje over de Milieuraad (vandaag) zijn amusement van de bovenste plank. Lees het na!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: