corporaties: kabinetsbedrijf desastreus voor sector

Zojuist werden de uitkomsten van de corporatie survey 2010 gepubliceerd, waarbij corporaties gevraagd werd naar hun inschatting van de effecten van het kabinetsbeleid. Hun inschatting in één woord samengevat: desastreus.


de wijkaanpak volgens Rutte

Iets meer in detail zijn de conclusies:
Investeringen stoppen door de komst van het nieuwe kabinet. 86% van de ondervraagde corporatiedirecteuren geeft aan dat ze verwachten dat de investeringen de komende jaren (sterk) dalen.
Slechts 26% van de ondervraagde directeuren geeft een voldoende aan het nieuwe kabinetsbeleid. Het gemiddelde cijfer is 4,5.
Bijna de helft van de respondenten verwacht een slechter financieel resultaat.
De corporatiedirecteuren zijn erg onzeker over de vraag of ze de voorgestelde huurstijging daadwerkelijk kunnen realiseren.
De omvang van de corporatiesector zal, zowel in aantal woningen als in aantal corporaties, kleiner worden.
44% van de corporaties verwacht dat de mutatiegraad verder zal dalen.
Een derde van de corporaties is voornemens om het aantal verkopen, ondanks de dalende mutatiegraad, toch te laten stijgen.

Nu kan je redeneren: dit is de mening van teveel verdienende corporatiedirecteuren, dus laat die maar eens zweten. Ik vrees dat die redenering erg kortzichtig is. Degenen die de echte rekening voor dit kabinetsbeleid gepresenteerd krijgen zijn de huurders en woningzoekenden. Het zou daarom goed zijn als corporaties en huurders nu gezamelijk een vuist maken naar het sloopbeleid van Rutte c.s. En het zou erg verstandig zijn als corporaties zorgen dat ze weer een instrument van en voor de huurders worden, in plaats van zich de markt op te laten schoppen door partijen die maar één ding willen: de sociale huursector zo snel mogelijk om zeep helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: