compacte warmteopslag verhoogt rentabiliteit zonnecollectoren

Zonne-energie is een prachtige duurzame bron voor de productie van elektriciteit en warmte. Je moet alleen iets slims verzinnen om de periode dat de zon even niet thuis geeft (’s nachts) of last heeft van een winterdip te overwinnen. Voor thermische zonnepanelen is compacte warmteopslag waarschijnlijk zo’n slimme vondst.


Bij het ECN-project wordt in 5m3 zout evenveel energie opgeslagen als normaal in een vat met 50m3 water

Het idee achter compacte warmteopslag is dat je de warmte oogst als de zon schijnt (in Nederland vooral ’s zomers) en die vasthoudt in een materiaal met een grote warmtecapaciteit. ECN (UPDATE dec 2021: ECN is opgegaan in TNO Energie) gaat bij het Iqoon project in Heerhugowaard gebruik maken van een geconcentreerde zoutoplossing als medium. De grootte van het opslagsysteem is voor een goed geisoleerde woning dan nog 5m3, een volume dat je gemakkelijk kwijt kan in of onder de kruipruimte. Het mooiste zou zijn als er een soort flexibele zak gemaakt kan worden die je kan oprollen en zo gemakkelijk bij bestaande woningen in de kruipruimte kan aanbrengen. Zeer interessante ontwikkeling.

Een andere interessante ontwikkeling voor de toepassing van zonthermische energie (maar ook voor het gebruik van laagwaardige restwarmte of warmtepompen) zijn de lagetemperatuurradiatoren. Een normale radiator is ontworpen voor watertemperaturen van 80/60 graden, dit soort radiatoren kunnen (dankzij ingebouwde kleine ventilatoren) toe met watertemperaturen van 55/35 graden. Ze vormen daarmee een aantrekkelijk alternatief voor vloerverwarming bij bestaande gebouwen, waar het infrezen van leidingen duur en overlastgevend is. Een ander voordeel ten opzichte van vloerverwarming is de snelle warmteafgifte.

Ik denk dat de combinatie van zonthermische panelen met compacte warmteopslag en lage temperatuur radiatoren kan gaan zorgen voor een flinke verbetering van de rentabiliteit van zon-voor-verwarming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: