Inspectievakantie

“Per 1 januari 2011 komt er een zogeheten ‘inspectievakantie’ voor het bedrijfsleven. Bij deugdelijke zelfregulering (certificering) kan met minder inspectieonderzoeken per bedrijf worden volstaan.”
(concept-regeerakkoord, p.12)

Wie zou het woord bedacht hebben: Jack de Vries? Of toch Paul de Krom? “We sturen die kommaneukers op vakantie. Naar de eeuwige jachtvelden!”

Het fenomeen inspectievakantie was een van de oorzaken van de olieramp in de golf van Mexico. In de VS zijn onder vader & zoon Bush de eisen aan de olieindustrie en de controle daarop drastisch teruggeschroefd. Volgens Bush sr. en jr. hadden de oliebedrijven zelf alle belang bij een goed veiligheidsbeleid. Ze besteden al handenvol geld aan dure adviesbureau’s die hun bedrijfsvoering auditen. Dat alles uiteraard volledig gecertificeerd. Daar hoef je als overheid niet nog eens een keer overheen. Dus stuur die inspecties maar op vakantie. Waarna BP toch iets minder degelijk bleek dan de familie Bush gedacht had. Foutje, bedankt.

Ook in Europa rukt de zelfregulering op. Beluister nog eens de uitzending van BNR over de veiligheid van olieplatforms op de Noordzee.

Wat we ons bij deze passage van het regeerakkoord precies moeten voorstellen is nog niet duidelijk. Met het principe dat bedrijven die hoog scoren qua veiligheid, gezondheid en milieu minder vaak gecontroleerd worden is wat mij betreft ook niets mis. De inspectie kan zich dan concentreren op de zwakke broeders.

Maar het zou buitengewoon riskant zijn als het beginsel dat de inspectie betaald wordt door degene die gecontroleerd wordt -en dat is het geval bij de certificerende instellingen- tot fundament van het Nederlandse milieubeleid verheven wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: