Vergunningplicht collectoren: een zootje!

Op 10 mei stelde ik vragen aan de minister van WWI over een aantal inconsistenties in de (bouw)vergunningplicht voor zonnecollectoren. De minister is er eens goed voor gaan zitten, want de vragen werden gisteren pas beantwoord. Helaas leidde de ruime reflectieperiode nog steeds niet tot een helder landelijk kader.

Schriftelijke vragen dienen in principe binnen drie weken beantwoord te worden. De bewindspersoon kan wel uitstel vragen en dat is in dit geval ook gebeurd. Ik heb meestal niet zo’n haast met de antwoorden, omdat ik kwaliteit belangrijker vind dan snelheid. Maar dan moet het antwoord wel kwaliteit hebben. Dat is hier niet het geval. Wat een droevige reactie!

Zo vindt de minister het logisch dat gemeenten, zonder enige landelijke sturing, het recht hebben om welstandseisen te stellen aan zonnepanelen in gevelvlakken. De ene gemeente mag dus in een identieke situatie volkomen andere eisen stellen dan de buren. Ook mijn vraag wat de ratio is achter de vergunningplicht voor zonnecollectoren vlak boven de grond in je achtertuin, terwijl een knoepert van een aanbouw in diezelfde achtertuin vergunningvrij is, wordt ontwijkend beantwoord.

Waar mijn broek ook van afzakt is het standpunt van de minister dat gemeenten die in hun Welstandsnota géén eisen geformuleerd hebben over de plaatsing van zonnepanelen in gevels (bijvoorbeeld als onderdeel van een vliesgevel) toch de mogelijkheid houden om vervolgens bij de aanvraag van een bouwvergunning allerlei welstandseisen te gaan stellen. Pure willekeur, Van Middelkoop zet op dit punt de klok tien jaar terug.

Tot zover minister Van Middelkoop. Naar verwachting mag die op korte termijn met pensioen. Ik ben benieuwd of zijn opvolger wat meer verlichte ideeën heeft op dit punt.

lees hier de antwoorden op mijn vragen: BWT 20100928 ANTW bouwvergunning zonnepanelen

Zie ook dossier zonne-energie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: