Veiligheid olie- en gaswinning Noordzee ter discussie

Na de olieramp in de golf van Mexico werden ook vragen gesteld over de veiligheid van de olie- en gaswinningsinstallaties in de Noordzee. Volgens minister Van der Hoeven is die dik in orde. Gisteren zette de BBC stevige vraagtekens bij de situatie op het Engelse deel van de Noordzee. Beluister hier mijn commentaar bij BNR

Ik vind de stijging van 61 naar 85 incidenten in één jaar waarbij olie- of gas vrijkwam behoorlijk dramatisch, al ging het om betrekkelijk geringe hoeveelheden. Wat mij betreft is de controle van de veiligheid bij de industrie teveel geprivatiseerd, in de vorm van certificeringssystemen. De certificerende instellingen worden betaald door de partij die belanghebbend is, wat het risico oplevert dat die een controleur inschakelt die het goedkoopst en niet al te critisch is. Het Staatstoezicht op de mijnen -dat is de officiële toezichthouder- krijgt dan een mooi rapport met gouden stempels en rapporteert op grond van deze papieren werkelijkheid dat de veiligheid goed geregeld is.
Beter zou het zijn als het Staatstoezicht op de mijnen opdrachtgever is voor de inspecties. De kosten kunnen dan, bv. in de vorm van een heffing of leges, verhaald worden op de oliemaatschappijen. Daarmee wordt de financiële band tussen controleur en gecontroleerde doorgeknipt.

Een andere verbetering zou zijn wanneer de landen rond de Noordzee hun inspectiesystemen nog beter op elkaar afstemmen en ook vaker gezamelijke (multilaterale) inspecties gaan uitvoeren. Per slot van rekening maakt het weinig uit of onze stranden door Nederlandse, Noorse of Engelse olie bevuild worden. Op grond van de informatie van Van der Hoeven lijkt de veiligheidssituatie op het Nederlandse deel van de Noordzee in orde, maar het zou te gemakkelijk zijn om nu de denken dat de Engelsen er een zootje van maken en wij onze zaakjes in orde hebben. Daarvoor zijn ook de Nederlandse controles teveel een papieren aangelegenheid.

Bij het komend debat over de Mijnbouwwet zal ik daarom voorstellen om de controles weer een deugdelijke publieke basis te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: