Terug van weggeweest

Gisteren thuisgekomen na drie weken fietsen in Duitsland en Oostenrijk. Prima tijd gehad, ondanks het wisselvallige weer. Duitsland heeft een netwerk van verkeersluwe fietsroutes waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. En ook de overige voorzieningen voor de fietser zijn meestal dik in orde.


vrijliggende fietsroute door het groen tussen Nürnberg en Fürth

Zo kan je in een aantal deelstaten de fiets gratis meenemen in de regionale treinen. Die treinen hebben ook veel meer fietsruimte dan de Nederlandse. Een aantal steden, zoals Neurenberg heeft groene fietsroutes vanuit de stadsrand naar de binnenstad, vaak via beekdalen. Drukke wegen kan je langs het riviertje ongelijkvloers passeren, zodat je vrijwel zonder stoplicht de stad in rijdt.

Langs de Weser en de Donau kwam ik nog een aantal gierponten tegen, die louter op basis van de stroming van de rivier naar de overkant varen. Dat gebeurt door de pont met twee kabels schuin op de stroming te leggen, die drukt hem vervolgens zijwaards naar de overkant. Deze Nederlandse uitvinding (de meningen zijn verdeeld of Hendrik Heuck of Gabriel Croon de geestelijk vader was) wordt bij ons alleen nog in een gemotoriseerde variant toegepast, maar in Duitsland nog zijn zijn zuivere vorm.

In Nederland waren de gierponten op één scharnierpunt aan de bodem bevestigd, maar de Duitse pontjes gebruiken een kabel die van oever naar oever loopt. De veerman kan met een lier de twee kabels die de hoek ten opzichte van de stroming bepalen aanspannen en laten vieren.

Bij de kleine ponten gebeurt dat met de hand, bij grotere een elektrische lier op een accu. Maar voor de rest doet de pont zijn werk 100% op groene energie. Bij de sterke stroming die er de afgelopen weken stond ging het ook nog eens verrassend snel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: