Gaat Oirschot zijn woningbedrijf verkopen of overdragen?

Complimenten aan de SP ledenwerkgroep Oirschot. Zij organiseerden gisteravond een prima -en goed bezocht- debat voor de huurders van het gemeentelijk woningbedrijf(je), dat op de nominatie staat om verkocht te worden. De vraag waar de gemeenteraad voor staat: wordt het woningbedrijf voor de laatste keer als een citroen uitgeperst, of wordt er gekozen voor het belang van de Oirschotse huurders en woningzoekenden?

Ik wist niet wat ik hoorde. Het aandeel sociale huurwoningen in Oirschot (een gemeenten van 18.000 inwoners onder de rook van Eindhoven) bedraagt op dit moment nog geen 15%. Dat is minder dan de helft van het landelijk gemiddelde. Desondanks werden de financiële middelen van het woningbedrijf de afgelopen jaren gebruikt voor zo’n beetje alles -van de bouw van een culturele accommodatie tot het gemeentehuis- behalve waar ze ècht voor bedoeld zijn: het bouwen, beheren en onderhouden van betaalbare woningen voor de mensen met een krappe portemonnee.

CDA-wethouder Piet Machielsen toonde lef door zijn beleid te komen verdedigen. Hij was ook openhartig over de financiële situatie. Die is slecht: “Het woningbedrijf draait structureel in de min.” Het eigen vermogen schijnt ergens tussen 10 en 15% te liggen, dat is nog onder de grens die het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting trekt voor de zwakke broeders die onder verscherpt toezicht staan.
Tegelijkertijd wil hij een hele waslijst van eisen stellen aan potentiële overnamekandidaten: ze moeten bereid zijn om 300 extra sociale huur- en koopwoningen te bouwen, de bestaande woningen te isoleren (30 stuks, ofwel 3% van de voorraad per jaar …), het woonwagenkamp van de gemeente over te nemen en te renoveren en tenslotte extra te investeren in de openbare ruimte en maatschappelijk vastgoed. Kortom: of ze even nog een aantal andere gemeentelijke taken willen overnemen en financieren.
Opvallend was dat een gematigd huurbeleid ontbrak in zijn wensenlijstje. Je hoeft geen helderziende te zijn om te snappen dat een woningcorporatie de huren extra gaat verhogen als ze gedwongen worden om allerlei gemeentelijke lijken in de kast op te ruimen.

Sander Putmans van de huurdersraad Oirschot hamerde juist op het belang van een gematigd huurbeleid en meer zeggenschap van de huurders bij het beleid van de verhuurder. Machielsen toonde begrip voor dat standpunt, maar trok niet de consequentie daarvan door te beloven dat de gemeente het woningbedrijf niet verkoopt maar overdraagt. Door af te zien van financiële opbrengst kunnen de woningen terecht komen bij de corporatie die de grootste maatschappelijke meerwaarde kan creëren voor de huurders en woningzoekenden in Oirschot: de laagste huren, de meeste betaalbare woningen, de snelste oplossing van het achterstallig onderhoud en verbetering van de woningisolatie. Het zou mooi zijn als Piet Machielsen direct overstag gegaan was. Nu dat niet zo is ligt er nog een mooie taak voor de huurdersraad, om met steun van de lokale SP de huurders te mobiliseren voor hun belang. Gezien de opkomst bij de debatavond gaat dat wel lukken!

Lees hier het verslag van de SP afdeling Boxtel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: