Waterveiligheid

24% van de Nederlandse waterkeringen voldoet niet aan de Deltanorm van 1960 en van 30% van de waterkeringen is niet bekend of ze aan die norm voldoen. Alarmerend? Volgens staatssecretaris Huizinga niet, want zij wil het toezicht op de waterveiligheid verder uitkleden.

Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg

Gistermiddag sprak de commissie verkeer en waterstaat met de staatssecretaris. Die wil de veiligheidsnormen binnenkort aanscherpen. De logische vraag is dan: zouden we er niet eerst voor zorgen dat we als de wiedeweerga aan de oude norm gaan voldoen?

Voor wat betreft het toezicht wordt een bezuiniging op de formatie verkocht als een verbetering: de inspectie gaat zich voortaan vooral bezig houden met systeemtoezicht. Bij zo’n term gaan bij mij de haren overeind staan.
De SP wil dat er voor alle uitvoerende partijen sprake is van één externe toezichthouder, die niet alleen op papier controleert, maar ook met de voeten in de modder staat.

Aan het eind van het debat had de staatssecretaris geen antwoord op mijn vraag hoe het mogelijk was dat -ondanks het in haar ogen voortreffelijke toezicht op de waterveiligheid- de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg na oplevering geen faalkans van 1:1000, maar van 1:50 bleek te hebben. Daar krijgen we nu schriftelijk antwoord op.

Lees hier het verslag 27625-129 van het Algemeen Overleg op 12 november 2008

Meer over dit onderwerp: dossier waterveiligheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: