Financiële Titanic?

Minister Vogelaar wist het twee maanden te rekken, maar gistermiddag kreeg de Kamer inzage in de financiële stukken met betrekking tot de s.s. Rotterdam, het cruiseschip dat in 2006 door de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron werd aangekocht. Inmiddels heeft Woonbron €175 miljoen in het schip geinvesteerd. Samen met Remi Poppe heb de stukken als eerste bekeken.

Op 1 september schreef ik dat minister Vogelaar haar grondwettelijke informatieplicht van de Kamer ontdook. Ik had haar op 5 augustus gevraagd om inzage in de rapportages van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Ze antwoordde dat dat het bedrijfsbelang van Woonbron zou schaden. Daarna heeft de kamercommissie WWI op mijn verzoek op 4 september de minister gevraagd om de stukken, zo nodig vertrouwelijk ter inzage te geven. Dat verzoek is herhaald op 25 september en 23 oktober. Snelheid is niet de meest prominente eigenschap van deze minister.

Maar goed, gisteren was het zover, zij het dat de stukken nog steeds vertrouwelijk zijn. Ik kan dus niet meer zeggen dan dat ik na lezing met gezwinde spoed een interpellatie heb aangevraagd om een goed gesprek met de minister te kunnen voeren over haar betrokkenheid bij het project. Als toezichthouder op de woningcorporaties dient de minister van WWI in te grijpen, als er iets misgaat en het intern toezicht niet adequaat ingrijpt. Dat zullen dus de belangrijkste vragen worden bij het debat.

Wegens een overvolle kameragenda is besloten om de interpellatie om te zetten in een spoeddebat met de commissie wonen op donderdag 6 november van 14-17uur. Daarnaast wil de commissie wonen morgen vóór 12 uur weten of de minister bereid is om de brieven van het CFV en het WSW alsnog openbaar te maken. Mijn collega’s zien namelijk net als ikzelf geen enkele reden waarom het bedrijfsbelang van Woonbron hiermee in het geding zou zijn. Sterker nog: ik denk dat het bedrijfsbelang van Woonbron en de huurders van deze corporatie zeer gediend zijn met een grondig onderzoek van de feiten, zo nodig gevolgd door acties om orde op zaken te stellen.

Meer lezen? Zie dossier ss Rotterdam/Woonbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: