SS Rotterdam: SOS Woonbron?

Gisteren arriveerde het voormalige cruiseschip SS Rotterdam in zijn voormalige thuishaven. Het tot drijvend hotel- en congrescentrum verbouwde schip komt aan de kade van Katendrecht te liggen, als icoon voor de revitalisering van Rotterdam-Zuid. Het project is volledig gefinancierd door de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. Maar die bouwden toch sociale huurwoningen?

ssRotterdam1959

Het is machtig mooi dat een staaltje Hollands Glorie in oude luister wordt hersteld en afgemeerd in Rotterdam. Maar moet een woningcorporatie daar 175 miljoen euro in investeren die hard nodig zijn voor het realiseren van betaalbare woningen, energiebesparing of het levensloop bestendig maken van huizen? Over de motieven van Woonbron om aan dit avontuur te beginnen verwijs ik naar hun persbericht van 25 juni 2005. De SP vond die motieven destijds al verre van overtuigend.

In april stelde ik samen met Remi Poppe schriftelijke vragen over de investeringen van Woonbron in de SS Rotterdam. Minister Vogelaar antwoordde in juni dat Woonbron correct handelt omdat het gaat om voorfinanciering. Dat zou betekenen dat Woonbron de SS Rotterdam met zekerheid kan doorverkopen en hier geen verlies mee maakt. Tot dusver is echter volstrekt onduidelijk of er wel geïnteresseerde beleggers zijn om het toekomstige hotel- en congrescentrum van Woonbron over te nemen. Als zich geen beleggers aandienen blijft Woonbron met een strop van €175 miljoen zitten en betalen de huurders het gelag.

Vogelaar meldde verder dat de financiële consequenties van de investering van Woonbron de aandacht hebben van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Ik wil daarom dat de conclusies van het WSW en CFV zo snel mogelijk aan de Kamer worden toegestuurd. Het restaureren van een cruiseschip, ook al is dat een stukje cultureel erfgoed, is geen corporatietaak en dat geldt al helemaal voor de daarop volgende exploitatie als congres- en hotelschip. Woonbron gebruikt als argument dat de SS Rotterdam een icoon wordt voor de Vogelaarwijk Katendrecht. Als dat argument geaccepteerd wordt is de beer los en kan binnenkort ook de nieuwe Kuip gefinancierd worden door de Rotterdamse corporaties.

Nog maar weinig mensen realiseren zich wat voor risico’s aan dit soort transacties vast zitten. Hoewel Woonbron met een solvabiliteit van 40% en een eigen vermogen van één miljard euro een uitgesproken rijke corporatie is betekent een eventuele zeperd dat per woning het vermogen met €3.500 terugloopt. Dat is ongeveer het bedrag (onrendabele top) dat je per woning moet uittrekken voor een naisolatieproject.

Ik heb gisteren een aantal aanvullende schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de antwoorden van de minister.
Lees ze hier: 20080804 SV ss Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: