De Dolle Dwaze Dagen van WonenCentraal

Het Leidsch Dagblad berichtte eergisteren onder de kop De huurders willen kopen over een grote verkoopactie door WonenCentraal van sociale huurwoningen in Alphen aan de Rijn. Volgens de betrokken notaris zorgen de grote kortingen voor taferelen vergelijkbaar met de Dolle Dwaze Dagen van het bekende warenhuis.

In totaal wil WonenCentraal in tien jaar tijd zo’n 1.400 woningen verkopen, dat is 16% van het huidige bezit (Het LD spreekt abuisievelijk van de helft). Het gaat vooral om appartementen, die met maximaal 40% korting aan de zittende huurders van de hand worden gedaan. Van de opbrengst wil WonenCentraal 800 ouderenwoningen en 400 eengezinswoningen in de sociale huursector terugbouwen.

Ik wil best geloven dat er veel huurders warm lopen voor 40% korting. De enige tegenprestatie is een antispeculatiebeding, wat inhoud dat bij doorverkoop van de woning binnen zes jaar een aflopend deel van de winst terugbetaald moet worden aan de corporatie. Toch ben ik sceptisch over het op grote schaal verkopen van woningen aan huishoudens die het net wèl of net niet betalen kunnen. De huidige financiële crisis is begonnen met de subprime hypotheken, die werden aan precies dezelfde doelgroep gesleten. Om die reden is de SP er voorstander van dat corporaties áls ze verkopen dat doen in Maatschappelijk Gebonden Eigendom, en bovendien betrokken blijven bij het beheer van de wijk.

Ik ga binnenkort eens op onderzoek uit in Alphen aan de Rijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: