Woningcorporaties lekker bezig: 32.000 woningen minder in vijf jaar tijd

Bij mijn weten groeit de Nederlandse bevolking nog steeds. Ook kom ik met regelmatig mensen tegen die geen miljonair zijn en toch een woning nodig hebben. Liefst een betaalbare huurwoningen. Maar de gezamelijke Nederlandse woningcorporaties is het gelukt om hun bezit de afgelopen vijf jaar met 32.000 te laten …. dalen.

Dit blijkt uit het Sectorbeeld 2007 van de woningcorporaties, een uitgave van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), dat op 19 december verschenen is. Interessant leesvoer.

Het CFV geeft een overzicht van de prestaties over afgelopen vijf jaar (2002-2006). Aan het begin van deze periode hadden de corporaties ruim 2,4 miljoen woningen in bezit. Ze bouwden er 93.000 bij en kochten ook nog eens 28.000 woningen aan van particuliere verhuurders en eigenaar-bewoners. Maar ze verkochten ook 80.000 woningen, waarvan 75.000 aan huurders en ze sloopten er nog eens 68.000. Tenslotte gingen ook nog eens 11.000 woningen verloren door andere oorzaken, zoals samenvoeging. Per saldo dus een vermindering met 32.000. Vindt u het merkwaardig dat de woningnood onder starters op de woningmarkt niet verdwijnt?

Een andere ontwikkeling is de groei van de structurele leegstand van sociale huurwoningen. De SP stelde daar in 2005 al vragen over. In de periode 2002-2006 is de leegstand gegroeid van 0,6 naar 1,1%. Dat zijn kleine percentages maar grote aantallen. Het komt erop neer dat vijf jaar geleden gemiddeld 14.400 woningen leeg stonden en op dit moment 26.400. In de vier grote steden is de leegstand zelfs 2%. En dan hebben we het alleen nog over de structurele leegstand in verband met renovatie, sloop over verkoop. De mutatieleegstand komt daar nog bovenop. Al met al schat ik dat op dit moment in Nederland ongeveer twee keer de jaarproductie aan nieuwbouwwoningen leeg staat. Sommige deskundigen noemen dat de smeerolie van de woningmarkt. In noem dat onverantwoord en asociaal.

Tenslotte bevat het Sectorbeeld een compleet overzicht van de voorgenomen investeringen (2007-2011) van corporaties in de 40 Vogelaar-wijken. Daaruit blijkt bv. dat de Utrechtse wijk Ondiep waarschijnlijk het slooprecord in de wacht gaat slepen: van de 2242 corporatiewoningen worden er 687 gesloopt: 30%. Er komen zegge en schrijve 129 huurwoningen voor terug. Wat er plat dreigt te gaan lees je hier.

Binnenkort bespreekt de kamercommissie WWI het jaarverslag van het CFV met minister Vogelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: