Cramer bevestigt: emissie-eisen zeescheepvaart nihil

“Noch in Nederland, noch in de EU, noch internationaal (in de IMO) worden eisen gesteld aan uitstoot van broeikasgassen door de internationale zeescheepvaart.” Dat stelt milieuminister Cramer letterlijk in antwoord op schriftelijke vragen die ik samen met Remi Poppe stelde.

zeeschip

Aanleiding was een bericht in de Independent van 10 oktober jl. De emissies van de zeevaart -niet alleen CO2, maar ook SO2, fijnstof en stikstofoxiden- zijn veel hoger dan eerder werd aangenomen. Ze zouden zelfs hoger zijn dan de vervuiling veroorzaakt door de luchtvaart. Zeeschepen varen op de zwaarste stookolie, die veel zwavel bevat. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) is verantwoordelijk voor het stellen van milieu-eisen aan de scheepvaart, die zijn vastgelegd binnen het kader van het MARPOL verdrag. Net als bij de luchtvaart lopen de eisen vèr achter bij de emissie-eisen die (via EU-richtlijnen) gesteld worden aan het wegverkeer.

Uit de antwoorden blijkt bv. dat de emissies van de scheepvaart (inclusief) in de Rijnmond goed zijn voor 19% van de NO2 belasting en 8% van de fijnstofbelasting. Voor heel Nederland zijn de percentages 8 en 4. Als het MARPOL verdrag niet wordt aangescherpt zal het vervuilingaandeel van de scheepvaart tot 2020 groeien tot 17 en 5 procent.

In april 2008 vindt er besluitvorming plaats over de eventuele aanscherping van het MARPOL verdrag. Cramer is daar voorstander van. Wat mij betreft zou Nederland ook moeten bekijken of we de zeeschepen die de Nederlandse havens aandoen kunnen stimuleren om energiezuiniger en schonere motoren en brandstoffen te gaan gebruiken, bijvoorbeeld door een differentiatie van de havengelden naar milieubelasting.

Lees hier de complete beantwoording van onze schriftelijke vragen

SVemissiesZeeschepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: