Sloop Het Kleine Wijk: eeuwig zonde

Over een maand dreigt het defintieve einde voor een van de mooiste tuindorpen van Utrecht: het Kleine Wijk. Het buurtje is gebouwd in 1923. Eigenaar is woningcorporatie Mitros, die het complex jarenlang liet verpauperen. Inmiddels zijn de meeste oorspronkelijke bewoners vertrokken, maar enkele doorzetters houden nog stand.

Klimopstraat

Op hun internetsite kan je zien hoe het Kleine Wijk er vroeger en tegenwoordig uitziet. Je kan daar ook een petitie tekenen.

Het is waar dat de woningen de nodige gebreken hebben -zoals vochtoverlast- maar daar staat een heleboel pluspunten tegenover. Zo zijn laagbouwwoningen met tuin in Utrecht een schaars goed. Aan de oostkant van de stad brengen in de wijk Wittevrouwen vergelijkbare arbeiderswoningen die verkocht zijn inmiddels drie ton op. Het lijkt me dan logisch dat woningzoekenden voor een vergelijkbaar huis dat nu 300 euro huur doet drie dik in de rij staan. Zelfs met de nodige investeringen in comfortverhoging en energiebesparing zou een huur van 450 of 500 euro nog steeds aantrekkelijk zijn.

Als gemeenteraadslid heb ik herhaaldelijk geprobeerd om de sloop tegen te houden. In een aantal andere Utrechtse buurten is dat wel gelukt, maar hier heeft Mitros de verwaarlozing zo lang volgehouden dat de meeste bewoners de moed hebben opgegeven en zijn verhuisd. Zij zijn vervangen door tijdelijke bewoners, meestal studenten, die het nog steeds prima naar hun zin hebben. Gaat het hen lukken om het tijd nog te keren? Wat mij betreft wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: