Ministerie van Wegwuiven, Wegschuiven en Indekken

Minister Vogelaar schuift voornamelijk af èn vooruit, terwijl haar ministerie voor grote problemen op de woningmarkt, in de achterstandswijken en op het gebied van de integratie staat. Dit concludeerde ik vandaag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. De minister begon met grote woorden, maar zij neemt op geen enkel terrein de regie in handen. Het blijft dus pappen en nathouden.

wuiven

Eèn van de voorbeelden is de wijkaanpak. Dit politieke paradepaardje van deze minister blijkt volledig betaald te worden door de woningcorporaties en dus door de huurders met de laagste inkomens. De verantwoordelijkheid voor de invulling van de wijkaanpak wordt volledig overgelaten aan de gemeenten, de minister beperkt zich tot de rol van inspirator en aanjager. Geen enkele regie dus.

Daarnaast neemt de minister geen politieke verantwoordelijkheid voor de in het regeerakkoord beloofde nieuwbouwproductie en wil zelfs geen afspraken met de woningcorporaties over een minimum aantal sociale huurwoningen. Ook wil zij zich niet bemoeien met bovenwettelijke huren, de kwaliteit van de dienstverlening van woningcorporaties, de woningtoewijzing, energiebesparing bij woningonderhoud, klachtenafhandeling van woningcorporaties en de hypotheekrenteaftrek.

En dan is dit nog slechts een bloemlezing uit de oogst van de afgelopen negen maanden. Je zou bijna gaan denken dat WWI staat voor Wegwuiven, Wegschuiven en Indekken.

Lees hier mijn volledige inbreng in eerste termijn:
WWI20071127TOE

Lees ook het verslag over het debat op NU.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: