Maak einde aan verkapte drinkwaterbelasting

De Volkskrant opent vandaag met het bericht dat klanten mee betalen aan forse winsten bij de drinkwaterbedrijven. Consumenten betalen hierdoor 25 euro per jaar te veel voor drinkwater. Hierdoor is de winst bij de drinkwaterbedrijven in 2006 met 30% gestegen naar 242 miljoen euro. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de VEMW. De conclusies zijn opmerkelijk, de drinkwaterbedrijven zijn immers publieke ondernemingen.

Logo Evides
Evides maakte vorig jaar de meeste winst: ruim 119 miljoen euro. Het inkomen van haar twee bestuurders steeg met 10%

De berichtgeving van vandaag maakt nog eens duidelijk dat de drinkwaterbedrijven winst maken om de dividenduitkering op te schroeven voor de gemeenten en provincies, die de aandeelhouders zijn. Eigenlijk is deze winst dus een verkapte belasting. Dat moet afgelopen zijn, water moet gewoon als publieke dienst tegen kostprijs geleverd worden.

Op dit moment vindt de behandeling van de drinkwaterwet in de Tweede Kamer plaats. In mijn inbreng voor deze wet heb ik ook al gewezen op schaalvergroting en de hiermee samenhangende stijgende winsten bij de drinkwaterbedrijven. De minister antwoordde daarop: “Ik beschik niet over informatie die de stelling van de leden van de SP-fractie dat vanwege de voortschrijdende schaalvergroting de aandeelhouders de neiging hebben zich te beperken tot het tellen van hun zilverlingen.” Ik ben benieuwd hoe ze daar nu over denkt.

Vanochtend heb ik de volgende schriftelijke vragen gesteld:

Vragen van het lid Jansen (SP) aan de minister van VROM over de drinkwatertarieven.

1.
Heeft U kennis genomen van het bericht ‘Klant betaalt de winst van waterbedrijf‘?

2.
Vindt u een winststijging van 25 euro per klant bij de drinkwaterbedrijven acceptabel?

3.
Herinnert u zich uw reactie in de nota naar aanleiding van het verslag bij de Drinkwaterwet ‘Ik beschik niet over informatie die de stelling van de leden van de SP-fractie dat vanwege de voortschrijdende schaalvergroting de aandeelhouders de neiging hebben zich te beperken tot het tellen van hun zilverlingen.’? Denkt u er na kennisneming van de winstcijfers over 2006 nog steeds zo over?

4.
Bent u bereid om uw aankondiging in de nota naar aanleiding van het verslag bij de Drinkwaterwet dat u voornemens bent om bij algemene maatregel van bestuur nadere regels te stellen aan de winstafdracht door drinkwaterbedrijven op korte termijn te concretiseren, door het toezenden van de betreffende concept-AMvB vóór de plenaire behandeling van de Drinkwaterwet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: