Kijk uit met fuseren woningcorporaties

Gisteren bracht ik samen met ons Overijssels statenlid Jean Rouwet een bezoek aan de woningcorporatie het Saalien in Salland. Een van de aanleidingen om juist hen te bezoeken is de voorgenomen fusie van het Saalien met de enige andere Sallandse woningcorporatie BWS. Ik schreef daarover onlangs een opinieartikel.
Het bezoek heeft me duidelijk gemaakt dat het Saalien een prima corporatie is, die volop initiatief toont en een goede lokale verankering heeft. Toch blijf ik zeer kritisch over de fusie. Lees hieronder waarom.

(Stentor, 31 juli 2007)
‘Smaak verdwijnt na fusie Sallandse woningcorporaties’
door Gerard Bons

HERXEN – Eèn woningcorporatie in Salland leidt tot een smakeloze hap voor de huurders. Zo letterlijk zei kamerlid Paulus Jansen het niet tijdens een excursie langs bouwprojecten van Het Saalien, maar hij waarschuwde wel twee keer in soortgelijke bewoordingen: ,,Met twee corporaties kan de Sallandse huurder tenminste uit twee smaken kiezen.”

Jansen schreef in juni voor dit dagblad een opiniërende bijdrage, waarin hij waarschuwde voor afnemende invloed van huurders bij fusies. De SP-woordvoerder volkshuisvesting woont in Utrecht en struint het land af om de woningbouw te observeren. Gisteren liet hij zich door directeur Ed Penninks van Het Saalien langs enkele zeer gevarieerde bouwcomplexen leiden, onder meer Het Zonnehus, Kulturhus, Wijhe-west en boerderij Stoel. Die hoeve in Herxen is voor een half miljoen euro verbouwd voor jongerenhuisvesting.

,,Het is hier een walhallah in vergelijking met de randstad”, jubelde Jansen tijdens een slotgesprek met Huurdersvereniging Salland (HVS). Agnes Stap, bestuurslid van de HVS vond dat het beter kan, vooral voor de jeugd. ,,Jongeren vertrekken naar Zwolle omdat ze hier acht jaar op een wachtlijst staan eer ze in aanmerking komen voor een woning.”

Jansen toonde veel begrip voor de afkeer van Penninks dat de regering bij rijke corporaties, veelal op het platteland, geld wil weghalen ten behoeve van stadsvernieuwing. Wel bepleitte hij een soort vrijwillige herverdeling van de kapitalen bij corporaties.

,,In Utrecht is een een project voor studentenhuisvesting gebouwd met geld van corporaties uit de Achterhoek. Die krijgen min of meer rente uit deze investering en het leuke is, dat die corporaties zelf konden kiezen waaraan hun geld werd besteed. Het stimuleert als je ziet waar dat terecht komt.”

Hetzelfde geldt voor de fusie van Het Saalien, een woningbouwstichting, en de vereniging BWS. De fusie ontraadt hij, maar de twee kunnen wel gaan samenwerken, met behoud van ‘twee smaken’.

Penninks zweeg bij deze uiteenzettingen, maar na een gerichte vraag over zijn mening was hij klip en klaar: ,,Ik blijf heel duidelijk voor deze fusie. Logisch, want ik ben de initiatiefnemer. Ik heb nu en ook in het verleden, toen ik in Arnhem werkte, altijd veel aandacht besteed aan inbreng van huurders. We hebben in de overeenkomst, die nu bij de minister ligt, een zware participatieparagraaf opgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: