Diederik weet het beter

De milieubeweging zit er naast. De vakbeweging heeft het bij het verkeerde eind. En de bewoners van ontwikkelingslanden weten zelf niet wat goed voor hen is. Diederik Samsom (PvdA) is op zoek naar biomassa voor de bijstook in vier nieuwe “schone” kolencentrales. En wel snel.

DiederikSamsom

Namens de SP pleitte ik bij het algemeen overleg over biomassa van vanmiddag voor een moratorium op de import, zolang er nog geen stelsel is van handhaafbare duurzaamheidscriteria. Dat duurt volgens minister Cramer nog minstens vijf jaar. Intussen groeit de import van biomassa uit ontwikkelingslanden pijlsnel. Met rampzalige gevolgen voor de lokale bevolking, zo bleek bij een recent debat.

Samsom ontstak daarop in grote toorn. De SP zou zich schuldig maken aan ouderwets protectionisme en daarmee de bevolking van ontwikkelingslanden de mogelijkheid ontnemen op een menswaardig bestaan. Dat is een zware beschuldiging. Het merkwaardige is echter dat de bevolking van de ontwikkelingslanden en een groot aantal niet-gouvermentele ontwikkelingsorganisaties zèlf verzoeken om zo’n moratorium. De enorme expansie van de biobrandstofplantages blijkt immers niet alleen een aanslag op de regenwouden maar ook op de lokale economie.

En passant maakte Samsom ook nog duidelijk dat het energieplan van het samenwerkingsverband Green4Sure (Milieudefensie, Natuur & Milieu, Greenpeace, Wereldnatuurfonds, FNV, ABVA-KABO) beter de prullenmand in kan: “Dat kunnen wij beter!” Green4Sure staat om dezelfde argumenten als de SP gebruikt ook terughoudend tegenover de grootschalige inzet van biomassa (anders dan op basis van reststoffen) als brandstof. Een opmerkelijk standpunt voor een oud-campaigner van Greenpeace.

Minister van ontwikkelingssamenwerking Koenders, ook aanwezig bij het debat, vond blijkens zijn beantwoording nog niet vaststaan dat de expansie van de biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselproductie. Hij werd vandaag nog op zijn wenken bediend:

04 Jul 07, 14:05, PARIJS (ANP-AFX) – De prijzen van met name melkproducten en graan zullen de komende jaren fors omhoog gaan. De landbouwprijzen worden gestuwd door de productie van biobrandstoffen, zo blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Wat mij betreft zit er nog heel wat potentieel in biobrandstof, maar dan uitsluitend op basis van reststoffen.
Zie eerdere artikelen over Energy Valley en Nedalco. Maar verder zullen we het de komende jaren vooral moeten hebben van energiebesparing en op langere termijn van wind en zon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: