controle op na-isolatie met PUR-schuim aangescherpt

In 2018 plaatste Cobouw een interview met twee oud-medewerkers van een isolatiebedrijf: ‘We werden ziek van PUR’. Reactie van het bedrijf: ‘Heksenjacht op PUR is pure oplichterij’

PUR is een populair isolatiemateriaal in de bouw. PUR-ren is zelfs een werkwoord geworden om het dichtschuimen van openstaande naden tussen bouwdelen te omschrijven. Maar bij de reactie tussen de isocyanaten en polyolen komen ook gevaarlijke stoffen vrij. Daar moet je in besloten ruimten, zoals kruipruimten, heel erg mee uitkijken. Allereerst voor de medewerkers van de isolatiebedrijven die dag in dag uit met deze materialen werken. En als die ondeskundig werken ontstaan er ook risico’s voor de bewoners. Ik pleitte er in 2012 voor om de controle op het ter plekke isoleren met PUR-schuim te verbeteren, en niet alleen te vertrouwen op vrijwillige kwaliteitssystemen, zoals certificering. Dat gaat nu gebeuren!

Ruim tien jaar later, op 2 december 2022 liet minister De Jonge de Tweede Kamer weten dat de regels voor de toepassing van PUR-schuim worden aangescherpt en de gemeenten als bevoegd gezag verantwoordelijk worden voor de handhaving. De aanloop naar dit besluit vind je hier.

Bij PUR en ook andere kunststof isolatiematerialen als PS is er nog een aspect waar de toezichthouders kritisch naar de toepassing moeten kijken: de brandveiligheid. Het beruchtste voorbeeld waar dit mis ging was de Grenfell Tower brand in 2017, waarbij 72 mensen om het leven kwamen. De woontoren was enige tijd eerder gerenoveerd, waarbij de gevel geisoleerd was met een grote hoeveelheid kunststof isolatiematerialen. Door een verkeerd ontwerp van de gevel ontstond er een schoorsteeneffect, waarbij de brand zich razendsnel kon verspreiden. Onlangs kondigde De Jonge aan dat hij in de loop van 2023 ook op dit aspect de eisen in Nederland gaat aanscherpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: