wijkspreekuur

Als wijkwethouder van de wijk Zuidwest (Kanaleneiland, Transwijk, Rivierenwijk, Dichterswijk) houd ik iedere vier weken een spreekuur voor de inwoners en ondernemers van de wijk. Vandaag terzijde gestaan door ambtenaren Ben Verkroost en Loog Landaal. Wat komt daar zoal langs? Een bloemlezing van de oogst van vanavond.

Een tachtigjarige bewoonster van het seniorencomplex aan het Vlisthof is ongerust over de plannen van eigenaar Vestia (inderdaad …) om het complex te verkopen aan de Duitse belegger Patrizia. Vestia nam het complex enkele jaren geleden over van corporatie SGBB, toen die in financiële problemen kwam na financieel wanbeleid en zelfverrijking. Sinds die tijd worden de woningen, perfect aangepast aan de eisen van ouderenhuisvesting, ook aan andere woningzoekenden verhuurd.
Klinkt merkwaardig. Uitzoeken.

Een mevrouw uit Kanaleneiland met een eigen huis zit al driekwart jaar in de stof en de herrie door een groot renovatieproject van corporatie Portaal. Vooraf is nooit met de bewoners van de koopwoningen die grenzen aan de bouwplaats overlegd. De inrit van de bouwplaats ligt naast haar woning, ’s avonds wordt de bouwplaats afgesloten met een hek, waardoor ze haar eigen schuur niet meer kan bereiken. Ze wil planschade-vergoeding.
Het lijkt me redelijk dat bij renovatie ook de omwonenden die geen huurder zijn vooraf geïnformeerd worden en er meer aandacht komt voor het beperken van overlast. Verder heeft iedereen in NL het recht om planschade te claimen, al vrees ik dat het bewandelen van deze weg niet veel zal opleveren.

Een oude man uit Kanaleneiland klaagt over een aantal nieuwbouwprojecten, waardoor hij ver moet omlopen om het winkelcentrum te bereiken.
Het omlopen is wegens de veiligheidseisen, dus in het belang van de omwonenden zelf. Nog ff volhouden, volgende zomer is de nieuwbouw klaar.

Bewoners van enkele torenflats melden parkeeroverlast en prostitutie/drugsproblemen bij hun woningen. De flats liggen vlakbij een bedrijvenpark waar je moet betalen om te parkeren en nabij een tippelzone.
Ik ga als wijkwethouder niet over parkeren, noch over openbare orde, maar heb wel wat ideeën om de problemen aan te pakken. Dat wordt dus overleggen met een collega-wethouder en onze burgemeester Jan van Zanen.

Een bewoner van een huurwoning van corporatie Mitros (UPDATE: per 1-1-2023 opgegaan in WoonIn) heeft zes kinderen. Het complex wordt binnenkort gerenoveerd, in bewoonde staat. Daarbij worden op de begane grond een aantal woningen vergroot. De man heeft nu een vierkamerwoning en zou graag doorverhuizen naar een zeskamerwoning in het complex. Probleempje: hij heeft een middeninkomen, waardoor hij niet in aanmerking komt voor een nieuwe sociale huurwoning. Blijven wonen in de bestaande woning is wettelijk geen probleem. Tsja.
Mijn oplossing: laat Mitros een zeskamerwoning (beoogde huur nu: €699) aanbieden voor €701, dat is twee euro boven de liberalisatiegrens. In dat geval mag hij wèl worden toegewezen aan iemand met een middeninkomen. En als de woning in de toekomst vrij komt keert hij weer terug naar het sociale segment.

Gelukkig: tenminste nog één probleem ter plekke opgelost. Mits Mitros meewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: