Liberalisering Telecomsector een succes? Winterswijk weet wel beter!

De voorstanders van de uitverkoop van de publieke sector hebben de laatste tijd wat tegenwind. Een onderzoekscommissie van de Eerste Kamer was uiterst kritisch over de privatiseringen van de laatste decennia. VVD en D66 verdedigen zich met het ‘succesverhaal’ van de opsplitsing en verkoop van de PTT en de liberalisering van de telecomsector. Daar valt heel veel op af te dingen. Dat zie je bijvoorbeeld in krimpregio’s als NO Groningen en de Achterhoek.


in stedelijke regio’s (hier: Amersfoort) is de aanleg van glasvezelnetwerken lucratief, maar het buitengebied laten de commerciële partijen links liggen.

Gisteren was ik op werkbezoek in Winterswijk. Het oostelijke deel van de Achterhoek heeft een dramatisch slechte data-telecominfrastructuur, ondanks de vele providers die actief zijn op de Nederlandse markt. Maar die pikken allemaal de krenten uit de pap in de dichtbevolkte regio’s. Tegelijk laten ze grote delen van het platteland links liggen. Dus ontberen de bewoners en bedrijven in Winterswijk snel internet.

Is snel internet een luxe? Integendeel. Voor steeds meer bedrijven is het juist een levensvoorwaarde, net als een goede bereikbaarheid en de beschikbaarheid van goed geschoold personeel. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron in de regio, maar driekwart van de toeristen eist tegenwoordig een breedband-bereikbaarheid, of ze nou op de camping staan, of in een vakantiehuisje of hotel verblijven.

Een ander probleem is de belabberde mobiele bereikbaarheid in het buitengebied. Vorige week is een bosarbeider na een ongeluk overleden. Wellicht was zijn leven nog te redden geweest als 112 bereikbaar was geweest, maar helaas. Bij onze tocht door het gebied kwamen we dan ook heel wat borden en spandoeken tegen die eisen dat er een eind gemaakt wordt aan deze onhoudbare situatie.

Bij de ontvangst van de kamerdelegatie in dorpshuis De Eendracht in Meddo analyseert VVD-(!) wethouder Gert-Jan te Gronde dat de ellendig slechte bediening van het buitengebied iets te maken heeft met het besluit van de rijksoverheid dat breedband geen openbare nutsvoorziening is. Dat is de spijker op de kop. Het is zelfs nog erger: bij de invoering van de nieuwe Telecomwet zijn zowel de netwerken voor telefonie, TV en internet overgedaan aan de markt. Een aansluitplicht, zoals wel bestaat bij het elektriciteitsnet en drinkwaternet, vonden VVD en andere partijen (behalve de SP) niet nodig.

Inmiddels willen de samenwerkende verenigingen van kleine kernen in Winterswijk via een coöperatie breedband buitengebied Winterswijk zelf een breedband netwerk aanleggen. Dat kost €11 miljoen voor ongeveer 3.200 aansluitingen. Dat lijkt me met jaarlijkse kapitaallasten van €125 goed te doen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat de nationalisatie van de data/telecomnetwerken de beste oplossing is voor het verzekeren van de universele dienstverlening in héél Nederland, tegen lagere kosten dan nu. Wie gelooft er dat vier concurrerende, incomplete netwerken goedkoper en beter zijn dan één sterk, landsdekkend netwerk, geëxploiteerd zonder winstoogmerk en zonder excessief reclamebudget?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: