eigen woningbezitters met laag inkomen

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen -19 maart stuurde minister Blok een brief naar de kamer die meer inzicht geeft in de woonlasten en inkomensbron van de 350.000 eigenwoningbezitters met een laag inkomen (tot €18.300). Blok stuurde de brief naar aanleiding van mijn verzoek bij het algemeen overleg huurbeleid in oktober 2013. Volgens de minister is er weinig reden om bezorgd te zijn over de situatie van deze groep. Ik denk dat de minister de situatie flatteert.

Op zich zal Blok best gelijk hebben dat een deel, wellicht zelfs een flink deel, van de 350.000 eigen woningbezitters met een zeer laag inkomen geen problematische situatie heeft. In de groep zitten een flink aantal gepensioneerden (35%) die hun huis vaak al afbetaald hebben, of mensen met een eigen bedrijf die even een dip hebben in hun inkomen door de economische crisis. Maar anderzijds heeft 8% van deze groep (28.000 huishoudens) een uitkering en is 17% (60.000 huishoudens) in loondienst.

Een ander argument van Blok dat het zo’n vaart niet loopt is dat de koopquote voor de groep net onder de 20% ligt. 26% van de huishoudens heeft zelfs minder dan €100 kooplasten/maand. Dat illustreert volgens mij dat bijna 100.000 eigenaar-bewoners uit deze groep geen geld hebben om hun huis fatsoenlijk te onderhouden. Dat kost voor een huis van een ton immers al snel €100 per maand. Uit het overzicht van de minister blijkt ook dat 9% van de mensen met een inkomen onder €18.300 een kooplast tussen €600-900/maand heeft en 13% zelfs een last boven €900. Hoe je dat van zo’n inkomen moet betalen is mij een mysterie. Er zullen wel wat mensen zijn die nog wat vermogen achter de hand hebben dat ze nu aan het opeten zijn. Maar dat zijn er geen 85.000.

Volgens mij is er geen enkele reden om zo’n luchtige conclusies te trekken als Stef Blok doet, en álle reden om nauwkeuriger te verkennen hoe deze huishoudens regionaal gespreid zijn, hoeveel ze uittrekken voor onderhoud en hoe goed/slecht de kwaliteit van hun bezit is. Wordt vervolgd.

Lees hier de brief van minister Blok: VH 20140319 BRF eigen woningbezitters met laag inkomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: