Kamerleden in debat op Fiets en Wandelbeurs

(persbericht Fiets- en wandelbeurs, 17 februari 2014)

Nederland heeft een enorm potentieel aan wandel- en fietsmogelijkheden, dat nog lang niet optimaal benut wordt. De Tweede Kamerleden Paulus Jansen (SP), Duco Hoogland (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) willen daar iets aan doen. Op 4 maart a.s. presenteren zij tijdens een vakcongres hun initiatiefnota ‘Een stap vooruit’, waarin veertig voorstellen staan om onder andere de kwaliteit van fiets- en wandelroutes te verbeteren, betere combinaties te maken met het openbaar vervoer en Nederland internationaal op de kaart te zetten als fiets- en wandelland.

medewerkers van Wandelnet op de vrijwilligersdag in oktober 2013.

Toch komen de drie Kamerleden al op zaterdag 1 maart naar de Fiets en Wandelbeurs om de bezoekers een aantal krenten uit de pap te presenteren uit de kersverse nota. De drie parlementariërs gaan op de beurs eveneens in debat met belangstellenden, zodat fietsers en wandelaars ook zèlf kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden.

Nederland kent prachtige wandelpaden en fietsroutes. Het Pieterpad is een begrip en iedere recreatieve fietser kent inmiddels de fietsknooppunten. Jaarlijks worden 48 miljoen wandelingen en 35 miljoen recreatieve fietstochten gemaakt. Het aantal buitenlandse toeristen dat ook op de fiets stapt, steeg in drie jaar van 22% naar 29%. Ontwikkeling van fiets- en wandeltoerisme kost relatief weinig en spaart het leefmilieu. Ook op economisch gebied is fietsen en wandelen van groot belang. Zo besteden wandelaars jaarlijks ruim 1,8 miljard euro, aldus de Nationale Wandelmonitor van Wandelnet.

Helaas kent het recreatief fietsen en wandelen een aantal knelpunten. Er wordt vaak slordig omgegaan met de fiets- en wandelinfrastructuur. Oprukkende VINEX-wijken, industrieterreinen, grootschalige veehouderij, glastuinbouw, wegenbouw en sluiting van spoorwegovergangen verstoren die infrastructuur, zo constateerden de Kamerleden. Daarnaast is er het probleem van versnipperde bevoegdheden. In de veertig voorstellen van SP, PvdA en CDA staan concrete aanbevelingen.

De presentatie en de discussie vinden plaats op zaterdag 1 maart van 13.00 tot 14.00 uur in de Expo Zaal van de Amsterdam RAI en is toegankelijk voor de bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs.

Zie ook: dossier initiatiefnota Een stap vooruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: