Terug in de schoolbankjes

Leden van huurdersorganisaties in Amsterdam konden gisteren terug de schoolbankjes in bij het congres Huurders aan het woord van het Amsterdams Steunpunt Wonen. Een prima initiatief om ervaringen uit te wisselen en de kennis in eigen huis te vergroten.alle presentaties -hier over het vervangen van gevaarlijke open geisers en kachels- werden verzorgd door huurders met verstand van zaken

Ik woonde twee workshops bij.

Die over woningdelen ging over een nieuw fenomeen dat in Amsterdam snel oprukt: de verhuur van vrije sector woningen aan “woongroepen”. Dat klinkt heel OK, maar blijkt in de praktijk tot schandalige excessen te leiden. Door het steeds verder oprekken het het woningwaarderingssysteem (puntentelling) hebben huisjesmelkers een nieuw gat in de markt ontdekt. Ze kopen piepkleine particuliere huurwoningen op die nu verhuur worden voor €350/400 per maand. Zittende huurders worden verlokt om te vertrekken met oprotpremies tot €10.000. Daarna wordt de woning met de goedkoopst mogelijke middelen in kamertjes van 6m2 verdeeld, met een gemeenschappelijk woonkamertje dat tevens keuken is. Je voorziet de kamertjes van een wastafel (extra punten), doet nog iets aan isolatie (extra punten) en de Donnerpunten doen de rest: het stokoude 50m2 grote appartementje blijkt opeens boven de 138 WWS punten uit te komen, dus in de vrije sector te vallen. Door het afzwakken van de eisen van het Bouwbesluit voor verbouwingen onder Rutte-I kunnen huisjesmelkers nu voor een appel en een ei de plattegrond aanpassen.

Nu vaart het schip met goud binnen. Vrije sectorwoningen mogen in Amsterdam aan woongroepen verhuurd worden. In de Van Bossestraat verhuurt een huisjesmelker appartementen van 50-60m2 aan woongroepen van vier personen voor €1750/maand. Da’s ff vier keer zoveel als de oude huur. Maar er is meer. Bij kamergewijze verhuur van dezelfde woning heb je een omzettingsvergunning nodig en kunnen de huurders aanspraak maken op huurbescherming. Verhuur je de hele woning aan een woongroep, dan is er geen sprake van huurbescherming en ook geen vergunning nodig! Laatste voordeel is dat de leden van de woongroep samen aansprakelijk zijn voor de volledige huur, het wanbetalersrisico kan je daarmee ook tot vrijwel 0 terugbrengen.

Deze week nam de Amsterdamse gemeenteraad een verordening aan die de eisen aan woningdelen aanscherpt, om dit soort excessen lastiger te maken. Een succesje voor de huurdersorganisaties in Amsterdam. De nieuwe verordening maakt misbruik lastiger, maar niet onmogelijk.

De tweede workshop die ik bijwoonde ging over het vervangen van oude open geisers en kachels door een nieuwe cv-installatie. In Amsterdam overleiden jaarlijks 5-6 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Het is een thema waar ik zelf ook al jaren mee bezig ben.

Een aantal corporaties, zoals Stadgenoot, heeft besloten om de installaties in complexen met open verbrandingstoestellen versneld te vervangen. Heel verstandig, maar het zou wel helpen als ze daarbij goed vooroverleg plegen met de huurders over de nieuwe installatie en de eventuele combinatie met andere verbeteringen aan de woning, zoals isolatie. Doe je dat niet, dan creëer je weerstand.

In complexen waar de oude installaties vervangen zijn blijkt bovendien de controle op de kwaliteit van de nieuwe installaties te wensen over te laten. Gemeenten controleren nauwelijks meer, terwijl er regelmatig enorme fouten gemaakt worden in de uitvoering. In zo’n geval kan je door zo’n verbeterproject van de regen in de drup terecht komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: