En weer eet Ymere een corporatie op

Het is de grootste corporatie van Nederland. Met een oogje op de Bloemendalerpolder. Dus “fuseert” megacorporatie Ymere uit 020 met de middelgrote corporatie De Woningbouw uit Weesp. Logisch toch?

Nou nee. De SP maakte een jaar of tien terug al aannemelijk dat de schaalvergroting in corporatieland leidt tot: minder zeggenschap van huurders en gemeenten, hogere salarissen voor directeuren en meer bureaucratie & overhead. Inmiddels hebben vele onderzoeken bevestigd dat een schaal van tussen de 3.000 en 10.000 woningen uit het oogpunt van maatschappelijke kosten-baten het beste uitpakt. De Woningbouw heeft 4.000 woningen, Ymere is 20 keer zo groot. De solvabiliteit van Ymere lag eind 2012 op 15% (bron: Ymere/corporatie in perspectief 2013), dan zit je bij financieel toezichthouder Centraal Fonds voor de Volkshuivesting in de gevarenzone. De Woningbouw stond er op dat moment nog beroerder voor met een solvabiliteit van 12,9%. Wordt hier een too-big-too-fail-constructie gecreëerd?

Door toestemming te geven voor deze fusie/overname toont de minister bovendien aan dat hij lak heeft aan de motie Depla cs uit 2006, die uitsprak dat bij fusies boven 10.000 woningen voortaan nee-tenzij het uitgangspunt is. Ook laat de minister zich weinig gelegen liggen aan het regeerakkoord, waarin op verzoek van de PvdA voor de corporatiesector een “small is beautifull” passage is opgenomen. Windowdressing?

Lees hier de schriftelijke vragen die ik inmiddels samen met Weespenaar Eric Smaling heb ingediend: VH 20140210 SV overname DeWoningbouw door Ymere DEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: