Riolering in beeld 2013

Een gemiddeld Nederlands huishouden geeft €180 per jaar uit aan rioolrechten: de vergoeding die je aan de gemeente betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het riool. Wat krijg je daarvoor terug en hoe goed of slecht presteert jouw gemeente ten opzichte van anderen? Je vindt het Riolering in beeld 2013 , de driejaarlijkse benchmark van Rioned. Interessant leesvoer voor gemeenteraadsleden met water in hun portefeuille.

Riolering en schoon drinkwater zijn de twee voorzieningen die in de historie van de mensheid het meest hebben bijgedragen aan het verhogen van het aantal gezonde levensjaren. Dat verdubbelde eind 19e eeuw in één klap van 30 naar 60 jaar. Als je dat beseft zijn de €180/jaar die we betalen voor de riolen (naast ca. €200 voor de waterzuivering en €250 voor drinkwater) een prikkie in vergelijking met de €2500 die een gemiddeld huishouden kwijt is aan de zorgverzekering.

Maar toch, ook die €180 moet goed besteed worden en wat mij betreft mag de interesse van het gemiddelde raadslid voor dit onderwerp nog wel een tandje groter. De benchmark geeft een keur aan cijfers over de prestaties en de kosten van de sector als geheel en de verschillen tussen de gemeenten. Mijn enige wens is nog een apart A4-tje per gemeente, waarin deze vergeleken wordt met vergelijkbare andere gemeenten. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting levert zo’n benchmark voor de woningcorporaties. Als dat in 2016 wordt toegevoegd heb ik niets meer te wensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: