Water: te belangrijk om aan de waterschappen over te laten!

Onder deze -ik geef het toe: ietwat treiterige- titel hield ik vanmiddag in het Amersfoortse waterschapshuis een spreekbeurt met debat voor de vereniging van algemeen bestuursleden van waterschappen.


mooi werk, zo’n stoer gemaal dat Flevoland verzekert van droge voeten. Maar heb je een aparte bestuurslaag nodig om het te beheren?

Ik heb best veel waardering voor de kwaliteiten van de mensen die actief zijn bij de waterschappen. Ze zijn in het algemeen deskundig en een stuk kostenbewuster dan hun collega’s bij de provincies. Maar dat laat onverlet dat je je kan afvragen waarom er een sectorale bestuurslaag nodig is naast de provincie. Die zorgt voor extra bestuurlijke drukte en een minder sterke verknoping van het waterbeleid met andere beleidsterreinen als natuur, landbouw, openluchtrecreatie en infra. En natuurlijk kost zo’n extra bestuurslaag ook geld, dat je niet kan besteden aan uitvoerende activiteiten.

Om die reden stelde de SP in 1999 voor om de waterschappen bestuurlijk te integreren in het algemeen middenbestuur. En dat vinden we nog steeds een goed idee. Natuurlijk denken de meeste waterschapsbestuurders daar anders over, al was er vanmiddag onder mijn gehoor één radicalo die voorstelde om de provincies èn de waterschappen op te doeken en over te gaan op het Deense model: twee bestuurslagen.

Lees hier mijn presentatie in het waterschapshuis: SPCURS 20131216 Waterschappen en HuisvThorbecke

%d bloggers liken dit: