Waarom een APK voor woninginstallaties?

(update: 24 november, 13:20u)

De Kamer start over twee weken met de behandeling van het wetsvoorstel 33798 Wijziging Woningwet ivm versterking van het handhavingsinstrumentarium. Doel is het aanpakken van verwaarlozing van gebouwen die de veiligheid en gezondheid van gebruikers en omwonenden in gevaar kunnen brengen. Dat lijkt me een mooi moment om mijn pleidooi voor een APK woninginstallaties te heropenen.


de recente megabrand in de binnenstad van Leeuwarden begon bij een defecte gaskachel

De vraag die de liberalen onder ons direct zullen stellen is: “Waar is dat nu weer voor nodig? Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar en gebruikers van een gebouw.”

Ik denk dat dit een kortzichtige redenering is. Allereerst wordt een groot deel van de gebouwen en woningen in Nederland gehuurd. De eigenaar, die verantwoordelijk is voor de gebouwinstallaties, is niet degene die het risico loopt als de installaties ondeugdelijk zijn. Ten tweede kunnen ongelukken ten gevolge van gaslekken ook een grote impact hebben op de omgeving. Een voorbeeld daarvan is de recente brand in het centrum van Leeuwarden. Ik ben benieuwd of degene die aansprakelijk is voor de schade voldoende verzekerd is om de middenstanders en bewoners in de omgeving schadeloos te kunnen stellen. Ik denk het niet.

Een belangrijke overweging bij de invoering van een APK voor woninginstallaties is de persoonlijke en maatschappelijke kosten/batenverhouding. De standaardaanpak ontwikkeld door Uneto-VNI op basis van de NTA 8025:2005  (1x/4jr, in combinatie met onderhoud CV-ketel) zou voor een rijtjeshuis minder dan €2/maand kosten. Als ik kijk naar de kosten van mijn opstalverzekering lijkt me dat alleen daar al een inverdieneffect in dezelfde orde van grootte mogelijk is. Daarnaast zijn onveilige verbrandingsinstallaties bijna altijd ook onzuinige installaties. De APK kan ook de energiekosten helpen verlagen.

Bij de invoering van de APK voor auto’s, twintig jaar geleden, voerden tegenstanders de hoge kosten aan als argument. Dat bleek in de praktijk reuze mee te vallen, met name door allerlei optimalisaties van het systeem. Na een goede risicoanalyse is de keuringsfrequentie voor auto’s met een recent bouwjaar verlaagd. Ook bieden vrijwel alle garages een gratis APK aan in combinatie met een reguliere onderhoudsbeurt. In dat geval kost de keuring niks extra. Een vergelijkbare aanpak is denkbaar voor gebouwen en woningen. De grootste risicogroepen zijn hier: de vooroorlogse voorraad en de voorraad die eigendom is van particuliere verhuurders. Die twee deelverzamelingen overlappen elkaar bovendien voor een flink deel.

Een bloemlezing van wat recente relevante incidenten die de media haalden.

21 november 2013 (Parool): Gezin naar ziekenhuis wegens koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak: defecte CV-ketel van andere woning.

18 november 2013 (Cobouw): Bewoners uit Amstelveen en Amsterdam onwel door koolmonoxide. Oorzaken: slecht functionerende geiser en losgelaten aansluiting van een CV-afvoer.

9 november 2013 (Den Haag FM): Vier mensen ontsnapt aan koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak: defecte verwarmingsinstallatie.

29 oktober 2013 (Omroep Flevoland): OM vervolgt installateurs na koolmonoxidevergiftiging. Twee doden in een vakantiehuisje van Flevo Natuur in Zeewolde door een defecte CV-ketel.

24 oktober 2013 (NRC): Verdachte aangehouden voor brand Leeuwarden – brand door gaskachel. 15 panden beschadigd door grote brand in de historische binnenstad, door een brand die vermoedelijk veroorzaakt werd door een defecte kachel.

19 maart 2013 (Noordhollands Dagblad): Gaslek oorzaak explosie Den Horn. Een gaatje in een afgedopte gasleiding was de oorzaak voor de explosie.

3 mei 2011 (NU.nl): Gaslek was oorzaak explosie Zwolle. Bij de explosie aan de Melkmarkt in Zwolle raakten twee personen gewond en werd een deel van de binnenstad ontruimd.

Zie ook: dossier APK-woninginstallaties/open verbrandingstoestellen

Zie ook: dossier handhaving: toezien op publieke belangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: