congres funderingsproblematiek

Op 21 november hield het KennisCentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) een goed bezocht congres in het gebouw van de faculteit civiele techniek van de TU Delft. Het congres onderstreepte hoe nuttig het KCAF is als transferpunt voor de procesmatige en technische aanpak van funderingsproblemen. Rond 400.000 particuliere woningeigenaren hebben te maken met een funderingsprobleem.

Professor Peter Boelhouwer, sinds kort voorzitter van het KCAF, hield een inleiding over de samenhangende aanpak die nodig is om te voorkomen dat woningeigenaren met funderingsproblemen financieel door het ijs zakken.

Daarna mocht ik, als indiener van de motie die tot oprichting van het KCAF leidde, mijn visie geven op een effectieve aanpak. Lees die hier: SPPRES 20131121 paalrot [Compatibiliteitsmodus].

Funderingsdeskundige professor Frits van Tol (TU Delft/Deltares) ging daarna in op de verschillende mechanismen achter funderingsgebreken en de technieken die je kan gebruiken om het probleem op te lossen. Positief nieuws: alles is oplosbaar, je kan zelfs scheefgezakte gebouwen weer rechtzetten. Iets minder positief nieuws: dat kost wel een paar centen. De huidige omvang van de nog niet opgeloste funderingsschade schat Van Tol op €5 miljard, die kan in de komende decennia nog oplopen richting €40 miljard. Een deel van de technieken die de afgelopen decennia ontwikkeld zijn voor het vervangen van houten paalfunderingen kunnen trouwens ook ingezet worden bij andere oorzaken van verzakking, zoals de bodemdaling in Oost-Groningen door de gaswinning en in Friesland door de zoutwinning.

Richard Luigjes, ontwikkelingsmanager SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten), hield een inleiding over de financiering van funderingsherstel. Het gaat meestal om een bedrag in de orde van €50.000 per woning. Recent heeft minister Blok besloten dat de banken bij hun LTV (loan-to-value) toets soepeler mogen zijn als de extra hypotheek bedoeld is om funderingsherstel te financieren. Dat is een stapje in de goede richting. Een renovatielening van de SVn (Skan vervolgens een oplossing zijn voor eigen woningbezitters die een te lage LTI (loan-to-income) hebben om in aanmerking te komen voor een normale hypotheek. Maar voor sommige mensen is schuldsanering en een huurwoning de enige manier om de problemen te boven te komen, aldus Luigjes. Heftig.

Het congres was ook een mooie gelegenheid om Ad van Wensen in het zonnetje te zetten. Van Wensen zette tien jaar geleden met de oprichting van de Stichting Platform Fundering Nederland het onderwerp van de funderingsproblematiek op de kaart. Hij stond ook aan de wieg van het KCAF.


de nieuwe pushpike van Pudelko

Een aardige kant van dit soort bijeenkomsten is het hoge aandeel praktijkmensen dat er rondloopt. Een aantal bedrijven had ook een stand ingericht. Een mooi staaltje innovatie liet Pudelko zien. De meeste systemen voor funderingsherstel zijn gebaseerd op stalen pijp segmenten, die met een vijzel de grond ingedrukt worden. De pijpsegmenten worden aan elkaar gelast, dat is tijdrovend en duur. Pudelco heeft een prefab holle paal ontwikkeld, met een kern van PUR-schuim, die via een nok en een schroefverbinding snel door te koppelen is. Dat kan een flinke kostenbesparing gaan opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: