Schultz: koper- en zilverionisatie voor legionellabestrijding alleen in probleemsituaties

Zojuist kwamen de antwoorden van minister Schultz binnen op vragen die ik samen met Henk van Gerven stelde over de inzet van koper- en zilverionisatie voor legionellabestrijding. Aanleiding was een bericht in Cobouw over het toelaten van een lagere temperatuur voor warmtapwater ingeval een drinkwaterinstallatie is voorzien van een toegelaten installatie voor legionella bestrijding.


deze bacterie wil je niet tegenkomen in ons drinkwater!

Op dit moment moet warmtapwater verplicht verwarmd worden tot 70 graden, om daarmee de legionellabacteriën te doden. Het grootste deel van het warmtapwater wordt vervolgens weer gemengd met koudwater tot een temperatuur van ca. 40 graden, bv. om te douchen. Dat kost enorm veel hoogwaardige energie. Als we een andere verantwoorde manier zouden hebben om water van 40 graden legionellavrij te houden (bv. koper- en zilverionisatie) zou het mogelijk worden om warmtapwater (zonder naverwarming) te produceren met zonnecollectoren, restwarmte of geothermie. Bij een gemiddeld gasverbruik voor warmtapwater van 350m3/jaar heb je het dan over een besparingspotentieel van ruim twee miljard m3 aardgas. Kijk: dat tikt aan.

Helaas: het wil nog niet erg vlotten met het voortschrijdend inzicht van de minister van infrastructuur en milieu. Ik vind het erg onlogisch dat ze wel wil toestaan dat de watertemperatuur verlaagd wordt in problematische installaties waarin een vorm van foto-chemische of elektro-chemische legionellabestrijding wordt toegepast, maar niet voor goed ontworpen (dus niet-problematische) installaties. Wat mij betreft zouden er op grotere schaal pilotprojecten gestart moeten worden om aan te tonen dat foto-chemische of elektro-chemische legionellabestrijding in combinatie met lagere watertemperaturen verantwoord zijn uit het oogpunt van volksgezondheid. Daarna kan het besparingspotentieel van twee miljard m3 aardgas ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Lees hier de antwoorden: WATER 20131108 ANTW legionella-lagere watertemperatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: