Citaat van de dag

“The most desirable dwellings in the best neighborhoods sold first, leading to higher concentrated poverty levels in the least desirable neighborhoods. On the other hand, the most desirable neighborhoods with already relatively high homeownership levels and more affluent households witnessed a further increase in homeownership.”
(Lessons Learned From the Largest Tenure-Mix Operation in the World: Right to Buy in the United Kingdom, Reinout Kleinhans en Maarten van Ham, Delft University of Technology, in Cityscape Vol.15/2, 2013.)


uitgeponde wijk in Lelystad.

In normaal Nederlands: ongericht uitponden van sociale huurwoningen versterkt de segregatie. En de essentie van het Right-to-buy is: ongericht uitponden. De huurder bepaalt immers of hij wil kopen, niet de eigenaar/gemeente bepaalt of hij wil verkopen.

Is dit een opmerkelijke conclusie? Totaal niet. Iedereen met een beetje praktijk in de volkshuisvesting weet het. De SP roept het nu bijna 20 jaar in de Tweede Kamer. Maar helaas: iedere vier, drie of twee jaar stroomt een nieuwe generatie wonen-woorvoerders binnen in Den Haag, die geen idéé heeft waar het over gaat. En die woordvoerders geven wel het groene licht voor dit soort krankzinnig beleid. Of dringen er zelfs op aan.

Voor hen nog maar een citaat uit de zeer lezenswaardige publicatie van Kleinhans en Van Ham: “Finally, RTB created various complexities regarding dwelling maintenance. Although evidence suggests that owners take greater care of their properties than tenants, new owners with relatively low incomes often struggled with maintenance costs. RTB also introduced mixed ownership on the block level, requiring local councils, landlords, and individual owners to negotiate about the nature, quality, and costs of maintenance. This mix has also affected large-scale regeneration efforts in social housing areas with individual RTB owners.”

Hoe vaak heb ik bij debatten zes opvolgende minsisters van wonen (in zeven jaar tijd) gewezen op de problematiek van onderhoud in de spikkelwijken? Ik ben de tel kwijt geraakt. Maar terwijl wethouders wijkaanpak in Lelystad en Rotterdam-Zuid met de handen in hun haar zitten gaat op andere plekken het uitponden rustig door. Zonder dat er sprake is van een verplichte, degelijke beheerconstructie voor de woningen en de directe woonomgeving. Dat is onverantwoord en gaat de belastingbetaler in de toekomst veel geld kosten.

Meer lezen: dossier verkoop huurwoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: