‘We don’t design chairs anymore.”

Industrieel ontwerpen wordt door veel mensen geassocieerd met mooi vormgegeven meubilair, trendy kleding en gadgets. En natuurlijk de bijbehorende esoterische ontwerperspraat. Miguel Bruns Alonso, onderwijsdirecteur van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Eindhoven, maakte vanmorgen zo snel mogelijk korte metten met dat misverstand.


het project Sensible Sense -een van de inzendingen voor de tentoonstelling ID’13- ontwikkelt protheses met sensoren, zodat de drager dingen kan “voelen”

Ik was vanmorgen op de TU/e op uitnodiging van Staf Depla, vroeger PvdA-woordvoerder wonen in de Kamer en tegenwoordig wethouder in het borrelende innovatiecentrum van Nederland: Eindhoven. Aanleiding was de Dutch Design Week. Marcus Fairs had na zijn bezoek een korte recensie: “I’ve seen the future. It’s a small ugly town in the south of the Netherlands.”

Industrieel ontwerpen draait in Eindhoven vooral om systeemdenken, multidisciplinair en gebruikergericht werken. Veel voorbeeldprojecten in de tentoonstelling ID’13 hebben iets te maken met het raakvlak van techniek en gezondheid. Pillo is een controller in de vorm van een kussen waarin sensoren zijn opgenomen. Met die sensoren kan je op de tentoonstelling een spelletje besturen. Pillo blijkt heel bruikbaar om autistische kinderen te leren samen te werken, want je kant het ook met meerdere mensen spelen. Maar je kan het ook gebruiken als een grappige workout om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Dat laatste doel ligt ook ten grondslag aan Nupky, een audio game dat gekoppeld is aan een sensor in de schoen van sporters. Door inspanningen en specifieke bewegingen kan je extra punten scoren, waardoor je in een hoger level terecht komt. Helemaal tof voor de jeugd van tegenwoordig.

Een serieuze grap zijn de magic meatballs en het meat ice die te koop zijn in de Nano supermarket, beide gemaakt met in bioreactors gekweekt vlees. Benieuwd wat Esther Ouwehand daarvan vindt. De ontwikkelaars claimen dat ze een grote bijdrage gaan leveren aan de oplossing van het voedselprobleem van de 9 miljard aardbewoners die er straks rondlopen.

De faculteit industrieel ontwerpen van de TU/e wil met een nonconformistische onderwijsaanpak een creatieve, generalistische generatie voor de toekomst opleiden, die is opgegroeid met het idee dat de levensduur van “kennis” steeds korter wordt en ontwerpers ook toegerust moeten zijn met kwalificaties op het gebied van engineering/modellering en sociale wetenschappen. Miguel Bruns Alonso: “We gooien de eerste jaars in een zwembad zonder dat ze kunnen zwemmen. Wie de kant haalt krijgt het P-diploma.” Dat is afgelopen jaar zo’n 70% van de inschrijvers gelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: